Osmanlı'dan Cumhuriyet'e donanma politikası
Naval policy from Ottoman state to the Republic of Turkey
  1. Tez No: 417850
  2. Yazar: MEHMET YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti, Donanma, Donanma Politikası, İngiltere, ABD, Hegemon, Çıkar Çatışmaları
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 509
Özet
Devletler tarihsel dönem içinde denizlere verdikleri önem ve bu konuda ortaya koydukları inovatif girişimler ile hegemon devletler olmuştur. Buna paralel olarak az endüstrileşmiş veya endüstrileşme yolunda ilerleyen ülkeleri de etki altına almışlardır. Bu kapsamda Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti de bu etkileri yakından hissetmişlerdir. Özellikle buhar makinelerinin gemilerdeki tatbikatından sonra Osmanlı Devleti ile küresel hegemon ve güçlü devletler arasındaki nispi güç farkı artmış, bu devletlerin Osmanlı Devleti'ni etkilemesi yoğunlaşmıştır. Bu süreç Türkiye Cumhuriyeti döneminde de devam ederek günümüze kadar gelmiştir. Neticede“Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Donanma Politikaları”, ülkenin ekonomik, coğrafi, sosyal ve kültürel gerçekleriyle örtüşmemiştir. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin içinde bulunduğu coğrafyada meydana getirilen askeri-politik ortam, ülkenin savunma refleksini ve buna bağlı savunma harcamalarını sürekli canlı tutmaya teşvik etmiştir. Bu ortam içinde hegemon ülkelerle girilen işbirliği çoğu kez evvelce planlanmış bir senaryo içerisinde bağımlılık sorunsalını meydana getirmiştir
Özet (Çeviri)
The states have turned into hegemons owing to the signifigance they attached to the seas and the innovative attempts they brought out thoughout the history. In line with this trend, they also influenced the underdeveloped and developing countries. The Ottoman State and the Republic of Turkey also felt this influence within this context. Particulary after the use of steam machines on the ships, the relative disparity of power in relations between the Ottoman State and global hegemon states increased and the influance of these states on the Ottoman State were seen more discernible. This was aproces which contiuned until the era of the Republic of Turkey. As a consequence,“The Naval Policies of the Ottoman State and the Republic of Turkey”were not compatible with the economic, georaphic, social and culturel realities of the country. The politica-military climate created in the geography where the Ottoman State and the Republic of Turkey existed, incited the defence reflexes of the country to be always vigilant and caused the defence expenditures to be high. In this enviroment, efforts for cooperation with the hegemon states brought about the problem of dependence mostly within a preplanned scenario. Key Terms: Ottoman State, Republic of Turkey, Naval, Naval Policy,England, USA, Hegemon, Conflict of Interest.