Türk romanında bireyin değişim, dönüşüm ve kendini keşfetme biçimi olarak yol ve yolculuk (1970-2012)
Travel journal as a way of the transformation, metamorphosis and self-discovery of the individual in Turkish novel (1970-2012)
- Tez No: 417874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yolculuk, Türk Romanı, Değişim, Dönüşüm, Bireyselleşme, Yabancılaşma, Kimlik Sorunu, Journey, Turkish Novel, Transformation, Metamorphosis, Individualization, Alienation, Identity Problem
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Yolculuk izleği insanlık tarihinin en eski metinlerinden başlayarak günümüze değin ortaya konan sözlü ve yazılı eserlerin belli başlı konularından biri olmuştur. Tarih boyunca destanlardan efsanelere, masallardan kutsal metinlere kadar geniş bir yelpazede yazının konusu olan bu temanın izdüşümleri Türk romanında da görülür. Tanzimat dönemi romanlarından başlayarak bugüne değin kaleme alınan eserlerin belli başlı mevzularından biri olan yolculuk izleği 1970 sonrası dönemde, kimi romanlarda yeni açılımlar kazanarak varlığını devam ettirir. Teze konu edilen romanlarda“Arayış, Kaçış/Sığınma, Göç, Sürgün, Eve Dönüş”başlıkları altında ele alınan mesele bireyin değişimi, dönüşümü ve yeni bir kimlik edinmesi sürecinde başat unsurlardan biri olarak kendini gösterir. Bu çalışmada bireyin yaptığı fiziksel ve içsel yolculuğun sebep olduğu değişim/dönüşüm, ele alınacak romanlar üzerinden okunmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Travel journal has for long been among the fundamental written and oral works of art that have been created since the beginning of human history. The traces of this theme, which has been the subject of a wide variety of writing ranging from myths to epics, fairytales and holy texts, are also seen in Turkish novel. One of the major topics of the works written in the period starting from Tanzimat Reformation Era until today, travel journal has maintained its existence in the era following 1970, upon gaining new perspectives through certain novels. In the novels analyzed within this study, what isaddressed under the titles“Searching, Escape/Refuge, Migration, Exile, Homecoming”stands as a principal element of the individual's transformation, metamorphosis and identity acquisition. The aim of this study is to investigate the transformation/metamorphosis stemming from the physical and mental journey of the individual, through the analysis of the novels in question.