Elazığ ili Palu ilçesi kadın giyim kuşamı
Traditional woman clothing in Palu in Elazığ
- Tez No: 417958
- Danışmanlar: DOÇ. NAİLE RENGİN OYMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Giyim Endüstrisi, Halk Bilimi (Folklor), Crafts, Clothing Industry, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Palu Giyimi, Kadın giysileri, Dış giyim, Palu Clothing, Women's clothing, outerwear
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Geçmişten günümüze kadar kullanılan yöresel giyim elemanları endüstriyel gelişme ve modern yaşantı nedeniyle sürekli değişim içinde olup kaybolmaktadır. Kaybolmaya yüz tutan bu giyim elemanlarını tespit etmek, tanıtmak ve geleceğe taşımak gerekmektedir. Bu nedenle, Elazığ ili Palu ilçe merkezi ve köylerinde yaşayan kadınlarla yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanan soru formu ve sorular sonucu ortaya çıkan yöresel giyim elemanları değerlendirilip tespit edilmiştir. Bu araştırmanın evrenini Palu İlçesi'nin 2 beldesi ve 36 köyü oluşturmaktadır. Araştırmanın Örneklemini Palu İlçesi ve Köylerinde yaşayan rastgele seçilen 50 kişi oluşturmaktadır. Ek olarak verilerin toplanmasında literatür, tez, makale ve kitap taraması yapılarak temin edilmiştir. Tespit edilen yöresel kadın giyim elemanları yaşa, mevsime, ekonomik duruma ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Elde edilen bulgular uygun Çizelgeler haline getirilerek yorumlanmış ve giyim elemanlarının kullanım alanları, boyut, malzeme ve teknik özellikleri incelenerek fotoğrafla anlatılmış ayrıca teknik çizimleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgularda tarihi çok eski olan giysiler günümüze kadar çok az miktarda gelebilmiştir. Bu ankete katılanların çoğu yaşlı kesime aittir. Giysilerinde büyük kentlerin giysi özelliklerine özenen halk, tarihi kültür olan yöresel giysilerini saklamaya özen göstermemektedir. Sonuç olarak; araştırma sonucu elde edilen Palu İlçesi ve Köylerine ait giyim kuşam verileri gelecek nesillere aktarılabilecek belgelerin oluşturulmasına katkı sağlayabilecek bir çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
Traditional clothing elements which were used from past to today, have lost in constant change because of modern life and industrial development. These clothing elements that are tending to disappear, must be identified, introduced, carried forward. So, with the result of questionnaire and question form which was applied by face to face interview with women who live in village and in the centre of Palu in Elazig, traditional clothing elements were evaluated and determined. 2 towns and 24 villages of Palu create this research's universe. Random 50 people who live in Palu and in its villages, create this research's sample. Besides, in collection of datas; by scaning literature, theses, books and articles were obtained. Traditional women clothing which was determined, has been classified according to age, season, economic status and area of usage. Findings which were obtained, by turning into appropriate table were commented by anolysing area of usage, size, material, technical features of clothing elements were told with photo and technical drawings were also made. According to findings which were obtained from survey, clothes which their dates are too old, were able to come today very small amounts. Most of particapants in this survey are old people. Publich who take care to clothing features of big cities' in their clothes, they have taken care to keep traditional clothes which are historical culture. Eventtually; as a result of survey datas of clothing which Palu and its villages belong was a work which contribute to pass on documents to next generations.