Cemil Sena Ongun'un Milli Mecmua'daki sanat ve edebiyat yazıları
Cemil Sena Ongun's art and literature writing in his National Journal
  1. Tez No: 418109
  2. Yazar: KAMİL PARIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: National Journal, Cemil Sena, aesthetics, aesthetic subject, aesthetic object, aesthetic value, aesthetic judgment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Yeni kurulan Cumhuriyetin fikrî inşası sürecinde süreli yayınların etkisi inkâr edilemez. Bu süreli yayınlardan biri de, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra yayımlanmaya başlamış Milli Mecmua dergisidir. Dönemin, alanında uzman birçok ismi bu dergi etrafında toplanmış, yazılarını yayımlamıştır. Bu isimlerden biri de birçok konuda eserler veren Cemil Sena'dır. Cemil Sena'nın felsefe, psikoloji, sosyoloji, estetik, ahlak alanlarında eserleri vardır. O, estetik ile ilgili olarak Milli Mecmua'da birçok makale yazmıştır. Çalışmamızda, Cumhuriyet dönemi aydınlarından Cemil Sena'nın Milli Mecmua'da yayınlanan yazılarından yola çıkarak onun estetiğin dört temel unsuruna (estetik süje, estetik obje, estetik değer, estetik yargı) ilişkin tespit, değerlendirme ve görüşlerini ortaya koymaya çalıştık. Ülkemizde estetik biliminin temellerinin atılmasında önemli paya sahip Cemil Sena üzerine yapılan bu tez, Cemil Sena'nın estetik bilimdeki yerinin tespiti bakımından küçük de olsa katkısı olacağı görüşündeyiz. Anahtar Kelime: Milli Mecmua, Cemil Sena, Estetik, Estetik Süje, Estetik Obje, Estetik Değer, Estetik Yargı
Özet (Çeviri)
The effects of the periodicals are undeniable during the process of building the new republic. One of these periodicals is National journal which started to be published right after the proclamation of the republic. This journal gathered many writers who are quite successful and mastered in their departments and published their articles as well. One of these writers is Cemil Sena who wrote many books about variety of subjects. Cemil Sena has many books which are written about philosophy, sociology, aesthetic and ethic. He especially wrote lots of articles about aesthetic for the National Journal. In our project, we tried to introduce her opinons and evaluation results of Cemil Sena about her four elements through aesthetic that are (aesthetic subject, aesthetic object, aesthetic value and aesthetic verdict) by taking into consideration her articles which took place in National Journal.In this thesis, we will be able to have an idea about Cemil Sena's place who had a big importance building the basis of aesthetic science in our country.