Türkiye'de acil tıp alanında yayınlanmış makalelerin dünya tıp literatürüne katkısının analizi
Contribution of Turkish articles about emergency medicine to the international literature
- Tez No: 419555
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İKİZCELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil tıp, makale, Türkiye, Emergency medicine, article, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Türkiye'de Acil Tıp alanında uluslararası literatürde yayınlanmış bilimsel çalışmaların genel karakteristik özelliklerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Değerlendirme için ABD'de SCI (Science Citation Index) ve SCI Expanded (Science Citation Index Expanded) 'ta 2002-2012 yılları arasında Acil Tıp alanında yayınlanan makaleler seçilmiştir. Seçilen makaleler konulara, hastanelere, bölümlere ve yıllara göre sınıflandırılmıştır. Araştırma bilgisayar ortamında (ISI Web of Knowledge) kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1812 makalenin %64,3'ünün (n=1165) son 5 yılda yayınlandığı, son beş yılda artış oranının yılda %4,6 olduğu saptandı. Tüm makalelerin %78,1'lik (n=1416) bir oranı acil tıp kategorisi dışındaki dergilerde yayınlanmıştır. Bu kategoride en popüler dergi 46 makale ile Türkiye Klinikleri Dergisi olurken, acil tıp kategorisinde ilk sırayı 134 makale ile Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi almıştır. En sık travma %14,7 (n=266) ve acil tıp ve yönetimi %14 (n=253) konularında makale gönderilmiştir. Sonuç: Türk acil tıbbındaki gelişmelere paralel olarak uluslararası bilimsel yayınların sayısı da her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Acil tıp kategorisi dışındaki dergilerin daha çok tercih edilmesi, acil tıp konulu yayınların çokluğu, üniversite hastanelerinin katkısı dikkat çekicidir. Çok merkezli ve etki faktörü yüksek dergilerde yayınlanan çalışmaların azlığı yayın sayısı kadar yayın kalitesi konusuna da önem verilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to present characteristics of internationally published articles about emergency medicine originating from Turkey between 2002-2012 years. Methods: For our evaluation all articles about emergency medicine published in SCI and SCI Expanded between 2002-2012 years were included. The articles were categorized according to subjects, hospitals, departments, years. The ISI Web of Knowledge was searched for all articles. Results: A total of 1812 articles were included. Of all articles %64,3 (n=1165) were published in the last five years. Publications in the last five years were detected to increase at a rate of %4,6 per year. %78,1 (n=1416) of the articles were published in non-EM (non-Emergency Medicine) journals. Türkiye Klinikleri Dergisi in the non-EM group, with 46 articles, and the Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery in the EM (Emergency Medicine) group, with 134 articles, were the preferred journals. The most popular subjects were trauma, at %14,7 (n=266), followed by emergency medicine and management, at %14 (n=253). Conclusion: Significant publication growth was detected related with the development of EM in Turkey. The preference of non-EM journals, trauma as the most popular subject and the effect of university hospitals were the interesting results of this study. The low number of multicenter trials and of published articles in high impact factor journals have led us to consider the importance of publication quality, which requires additional effort.