Torsiyon detorsiyon sonucunda sıçan testisinde oluşan hasar üzerine vinposetinin etkilerinin araştırılması
The investigation of protective effects of vinpocetine on torsion/detorsion-induced testicular damaged in rat
- Tez No: 420040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Testis Torsiyonu, Vinposetin, Sıçan, Testicular Torsion, Vinpocetine, Rat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Doğal diyetle alınan antioksidanların çeşitli hasarlara karşı hücreleri koruma yetenekleri üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Vinposetin güçlü bir antioksidandır. Testis torsiyonu testiste ileri düzeyde iskemiye neden olan akut seyirli, her yaşta görülebilen hızlı teşhis ve tedavi gerektiren cerrahi bir acildir. Bu çalışmada testis torsiyonu detorsiyonu sonrası iskemik hasarı önlemede antioksidan bir madde olan Vinposetin'in etkinliği araştırıldı. Çalışmada kullanılan 60 adet Wistar albino cinsi yetişkin erkek sıçan, her birinde 12 sıçan bulunan 5 gruba ayrıldı. Grup 1: Kontrol grubu; Grup 2: Sham; Grup 3: Torsiyon/Detorsiyon; Grup 4: Torsiyon/Detorsiyon + Vinposetin; Grup 5: Vinposetin grubu. Sol testis 720 derece 2 saat torsiyone edildi. Vinposetin, 10 mg/kg/gün olacak şekilde detorsiyondan hemen sonra 10 gün boyunca intraperitoneal olarak uygulanmaya başlandı. Deney sonunda ketamin anestezi altında sıçanlar dekapite edildi ve testis dokuları çıkarıldı. Kontrol, sham ve vinposetin gruplarına ait testis dokuları normal olarak gözlendi. Torsiyon uygulanan grupta ipsilateral testis dokusunda damarlarda konjesyon, seminifer tübül germinal epitelinde düzensizlik, lümene epitel hücre dökülmesi ve bazı tübüllerde tübüler nekroz belirlendi. Torsiyon/Detorsiyon grubunda Johnsen'in testiküler biyopsi skoru ve ortalama seminifer tübül çapları kontrol ve sham gruplarına göre azalmıştı. Ancak torsiyon ile birlikte uygulanan vinposetinin bu hasarları iyileştirdiği belirlendi. Sonuç olarak testis torsiyonu, testis dokusunda çok ciddi hasara neden olmaktadır ve vinposetin antioksidan olarak bu hasarı engellemektedir.
Özet (Çeviri)
Natural dietary antioxidants are extensively studied for their ability to protect cells from miscellaneous damages. Vinpocetine is potent antioxidants. Testicular torsion causes acute iskemia of testis; it can be seen any ages and it requires rapid diagnosis and treatment. In the present study, the effectiveness of vinpocetine, an antioxidant, was assessed in the prevention of ischemic injury in testis after left testicular torsion. Sixty Wistar albino adult male rats were divided into 5 groups each containing 12 animals. Group 1: Control; Group 2: Sham; Group 3: Torsion/Detorsion; Group 4: Vinpocetine, Group 5: Torsion/Detorsion + Vinpocetine. The rats left testis was subjected to unilateral torsion (720 degree), two hours later left testis was subjected to detorsion. Vinpocetine was administrated 10mg/kg/day with intraperitoneal during ten days after the detorsion. The rats were decapitated under ketamine anesthesia and their testes tissues were removed. Normal testicular tissue was observed in control, sham and vinpocetine groups. Congestion of vessels, necrosis of some seminiferous tubules, and disorder of seminiferous tubule germinal epithelium were determined in torsion/detorsion group. Johnsen's mean testicular biopsy scores and mean seminiferous tubule diameter of the torsion/detorsion groups were lower than those of the control and sham-operated groups. However, curative effect was determined with the administration of vinpocetine in the Torsion/Detorsion group. As a result, testicular torsion gives rise to serious damage in testes and vinpocetine is a potent antioxidant agent in preventing testicular atrophy.