Ratlarda parasetamol ile indüklenen karaciğer hasarında amlodipin'in etkilerinin araştırılması
Investigation on effects of amlodipine on paracetamol induced liver injury in rats
- Tez No: 420235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMECİT ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Amlodipin, karaciğer, parasetamol, toksisite, Amlodipine, liver, paracetamol, toxicity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç. Uzun zamandan beri parasetamol'ün yüksek dozlarında karaciğer ve böbrek hasarı olduğu, hatta ölümle sonuçlandığı gösterilmiştir. Acil servislerde en sık karşılaşılan ilaç zehirlenmesi vakası olması nedeniyle de çalışmamızı parasetamol toksisitesi üzerinde denemeyi istedik. Parasetamole bağlı karaciğer hasarında amlodipin' in antienflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde etkili olup olmayacağını araştırmak için bu çalışmayı gerçekleştirdik. Materyal ve Metot. Çalışmamızda 5 gruptan oluşan 30 adet dişi rat kullanıldı. Amlodipin (oral) verildikten 1 saat sonra parasetamol (2 ml PBS (%1'lik CMC içeren)'de 2 g/kg parasetamol oral) verildi. Gruplar; I: Sağlıklı II: Parasetamol. III: 5mg/kg Amlodipin + parasetamol. IV: 10 mg/kg Amlodipin + parasetamol. V: Sağlıklı- 10 mg/kg Amlodipin. Parasetamol uygulamasından 24 saat sonra ratlar sakrifiye edildi. Bulgular. Yapılan ölçümlerde serum ALT ve AST seviyeleri parasetamol grubunda artarken, amlodipin verilen gruplarda bu parametreler düzelme eğilimine girdi. Parasetamol grubunda, karaciğerde ölçülen SOD aktivitesi ve GSH miktarları azalma gösterirken, Amlodipin bu parametreleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde düzeltti. Histopatolojik bulgularda parasetamol karaciğerde hasara neden olurken, amlodipin bu etkiyi önledi. Sonuç. Tüm bu sonuçlar Ca kanal blokeri olan amlodipin'in parasetamole bağlı karaciğer hasarında koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim. It has been demonstrated for a long time that high dose of paracetamol causes kidney and renal damage and even result in death. We wanted to try our study on the toxicity of paracetamol since it is the most frequent drug toxicity case at the ERs. We realized this study in order to research whether the amlodipine will be effective thanks to its anti inflammatory and antioxidant properties on the paracetamol associated liver damage. Material and Method. 30 female rats consisting of 5 groups were used in our study. After 1 hour following the oral administration of amlodipin, paracetamol (2 g/kg oral paracetamol in 2 ml PBS (containing 1% CMC)) was administered. Groups: I: Healthy II: Paracetamol. III: 5mg/kg Amlodipin + paracetamol. IV: 10 mg/kg Amlodipin + paracetamol.V: Healthy- 10 mg/kg Amlodipin. The rats were sacrificed following 24 hours after the paracetamol administration. Findings. During the measurements the serum ALT and AST levels increased in the paracetamol group while these parameters showed an improvement trend in the amlodipine administered group. While in the paracetaml group the SOD activity and GSH quantities measured in the liver showed decrease, amlodipine has statistically significantly corrected these parameters. While at the histopathologic findings the paracetamol caused liver damage amlodipine has prevented this effect. Results. All of these findings showed that amlodpinine which is a Ca channel blocker has protective effects on the paracetamol associated (induced) liver damage.