Organik yarıiletkenlerin katkılanması ve fotovoltaik uygulamaları
Doping of organic semiconductors and photovoltaic applications
- Tez No: 420519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN ZAFER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Organik yarıiletken, organik güneş hücresi (OGH), p tipi katkılama, yük hareketliliği, F4TCNQ, Organic semiconductor, Organic solar cell (OSC), p type doping, mobility, F4TCNQ
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında polimer ve küçük molekül olmak üzere iki farklı organik molekülün, 2,3,5,6-Tetrafloro-7,7,8,8-tetrasiyaniqinolidimetan (F4TCNQ) katkı malzemesi ile p tipi katkılanması sonucu yük hareketliliği ve hücre performanslarındaki değişim incelenmiştir. Polimer olarak organik güneş hücrelerinde en çok kullanılan p tipi materyal olan, poli(3-hekziltiyofen-2,5-diil) (P3HT), küçük molekül olarak ise 4,4′,4′′-Tri[fenil (m-toli) amino] tri fenil amin (m-MTDATA) molekülü kullanılmıştır. P3HT molekülünün katkılanması sonucu elde edilen güneş hücresinde standart şartlarda %3.42 verim elde edilmiştir. Bu değer katkılanmamış hücrede %3.2 'dir. MTDATA molekülü ise katkılanarak perovskit yapısında HTM olarak kullanılmış ve %0.97 verim değerine sahip olduğu görülmüştür. Katkılanmamış hücrede ise bu değer %0.08 değerindedir. Katkılanan moleküllerdeki optik değişimler soğurma ve ışıma spektrumlarıyla incelenmiştir. Organik yarıiletkenlerin yük hareketliliğinin düşük olması sebebiyle verimlerinde meydana gelen düşmenin önüne geçilerek, optimum katkılama oranında katkı maddesiyle katkılandırılıp yük hareketliliği değerleri hesaplanmıştır. Katkılanan güneş hücrelerinin performans ölçümleri akım-gerilim (I-V) ölçümleri ve monokromatik foton-akım dönüşüm verimi (IPCE) ölçümleri kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis the change in charge mobility and cell performance as a result of p type doping of two different organic molecules including polymer and small molecules with dopant, 2,3,5,6-Tetrafluoro-7,7,8,8-tetracyanoquinodimethane (F4TCNQ) was examined. As polymer, poly(3-hexylthiophene-2,5-diyl) (P3HT), which is the most commonly used p type material in organic solar cells, was used; as small molecule, 4,4′,4′′-Tris[phenyl(m-tolyl)amino]triphenylamine (m-MTDATA) was used. In solar cell, which was obtained as a result of doping the molecule P3HT, in standard conditions %3.42 efficiency was measured. This value for undoped molecule was obtained %3.2. MTDATA molecule was doped and used as HTM in perovskite solar cells, and it was observed, that it had %0.97 efficiency. Undoped molecule efficiency value also was %0.08. The optical changes in these doped molecules were examined with absorption and fluorecence spectra. To prevent the effects of decreasing charge mobility of organic semiconductors, they were doped with dopant material at the optimum doping rate and then charge mobility values were calculated. The photovoltaic performance of doped organic solar cells was measured with I-V curve analysis and IPCE measurements.