Yakın alan iletişimi tabanlı güvenli ev otomasyon yönetim sisteminin geliştirilmesi
Development of a near field communication based secure home automation management system
  1. Tez No: 421338
  2. Yazar: TOLGA HAKAN ODUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ZİYA ALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın Alan İletişimi, NFC, Otomasyon, Ev Otomasyon Güvenliği, Mobil Cihaz, Android Uygulaması, Eşler Arası İletişim, Near Field Communication, NFC, Automation, Home Automation Security, Mobile Device, Android Application, Peer-to-Peer Communication
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Teknolojinin gelişimine paralel olarak, akıllı ev sistemleri ve ev otomasyonları günlük hayatımızda daha yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistemler, insan hayatını kolaylaştıracak bir çok yeniliğin yanısıra bir takım riskler ve yetkisiz erişim gibi çok önemli güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte, hem kullanım kolaylığı hem de sadece çok kısa mesafelerde iletişim kurulabilmesi sayesinde sunduğu fiziksel güvenlik özelliği ile, mobil ödeme, elektronik biletleme ve kimlik tanımlama gibi pek çok alanda sıkça karşılaşılan yeni bir teknoloji olan Yakın Alan İletişimi (NFC), otomasyon sistemlerinde de sistem güvenliği için kullanılabilecek önemli bir teknolojidir. NFC kısaca, akıllı telefon ve benzeri cihazların belirli bir mesafe içinde birbirleri ile güvenli bir radyo iletişimi kurması esasına dayanır. Bu tez çalışmasında, akıllı telefon veya tablet gibi NFC özelliği bulunan mobil cihazlarla kontrol edilebilen mevcut ev otomasyon sistemlerini, donanım seviyesinde NFC tabanlı bir doğrulama mekanizmasının entegre edilmesi ile daha güvenli hâle getirebilecek bir sistemin tasarlanması, bu sistem için gerekli platformlarda ihtiyaç duyulan yazılımların geliştirilmesi ve eşler arası (peer-to-peer) yakın alan iletişimi ile bu sistemin kullanımını kolaylaştıracak farklı senaryoların işlenmesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In parallel to the progress in technology, smart home systems and home automations have been widely used in our daily life. These systems come with several risks and very important security issues such as unauthorized access even though they bring new ways of making life easier and more comfortable. Furthermore, a new technology, Near Field Communication (NFC), often encountered in many fields such as mobile payment, electronic ticketing and identification through the ease of use and capability of providing secure physical communication within only short distances, is an important technology that can also be used for system security of automation systems. Briefly, NFC can be used in smartphones and similar devices in order to establish a secure radio communication located at a certain distance among themselves. In this study, the aim is to design a system to improve the current home automation systems, which can be managed by NFC-capable mobile devices. This is accomplished by making them more secure by integrating an NFC-based hardware level authentication mechanism, developing the required software for this system in necessary platforms and adding different operation scenarios to facilitate the use of the system with peer-to-peer near field communication.