Parçacık sürüsü optimizasyonu algoritmasının başarım analizi
Performance analysis of particle swarm optimization algorithm
  1. Tez No: 421352
  2. Yazar: MECHMET KASAP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT KANİ ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: En iyi konum, global konum, eylemsizlik hareketi, bilişsel hareket, sosyal hareket, erken yakınsama, öz uyarlamalı PSO (SAPSO), Particle best position, global position, inertia movement, cognitive movement, social movement, premature convergence, self-adaptive PSO (SAPSO)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Parçacık Sürüsü Optimizasyonu (PSO) algoritmasının yapısı, algoritmanın temeli olan hız ve hareket denklemleri, çalışma prensibi, PSO'da kullanılan parametrelerin etkisi ve çok değişkenli karmaşık problemlerin çözümündeki başarım analizi incelenmiştir. PSO algoritmasının yapısı kısmında, algoritmanın temel yapısı, sürü içerisindeki canlıların (parçacıkların) komşularıyla iletişimin nasıl sağlandığı ve algoritmada kullanılan parametreler ile bu parametrelerin hangi değerlerde seçilmeleri gerektiği araştırılmıştır. Hız ve hareket denklemleri kısmında ise, sürü içerisindeki her bir canlının hangi yönde ve ne miktarda hareket etmesi gerektiğini hesaplayan hız ve hareket denklemleri incelenmiştir. Tek değişkenli ve iki değişkenli uzayda, PSO algoritmasının çalışma prensibi gösterilmiştir. Ayrıca bazı çok değişkenli karmaşık problemlerin çözümünde PSO'nun başarım analizi de yapılmıştır. PSO algoritmasında kullanılan parametrelerin, farklı değerlerde seçilmelerinin algoritmanın performansını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Ayrıca, parçacıkların komşuları ile ilişkilerinde, farklı iletişim modelleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Particle Swarm Optimization (PSO), the structure of PSO algorithm, the velocity and movement equations that form basis of the algorithm, working principle, effects of parameters used in PSO and performance analysis of the algorithm in solving multi-variable complex problems are investigated. The analysis of the structure of PSO algorithm part consists of basic structure of the algorithm, the communication process of the living beings (particles) in the swarm with their neighbors, the parameters used in algorithm and the selection of these suitable parameter values. In the velocity and movement equations part, the direction and quantity of the movement necessary for each particle in the swarm is investigated. In single variable and two variable spaces, working principle of PSO algorithm is demonstrated. Moreover, performance analysis of the algorithm in solving some multivariable complex problems is carried out. The effects of selecting miscellaneous parameter values on the performance of the algorithm are investigated. In addition, various communication models of the particles with their neighbors are examined.