Yeni sosyal hareketler bağlamında Bergama mücadelesi
The Bergama struggle in the context of new social movements
  1. Tez No: 421761
  2. Yazar: AYŞEGÜL MERMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN DELİBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketler, Yeni Toplumsal hareketler, Bergama Maden Karşıtı Hareket, Social Movements, New Social Movements, Anti Gold Mine Movement, Bergama movement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
1970'lerden itibaren ABD'de ve Batı Avrupa'da yaşanan toplumsal değişimler ile birlikte toplumsal hareketlerin niteliği de değişmiştir. Bu dönemde sınıf mücadelesini temel alan klasik sosyal hareketlerden post materyalist değerleri temel alan yeni sosyal hareketlere geçiş olmuştur. Yeni sosyal hareketler aktörlerin nitelikleri açısından eski hareketlerden farklıdır. Bu çalışma ile Bergama Maden Karşıtı Hareket on yıl sonra aktörlerin gözünden tekrar değerlendirilmiş ve yeni sosyal hareketler bağlamında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the social changes took place in the United States and in Western Europe after the 1970s the nature of Social movements has changed as well. A major shift occurred in this period; the change occurred from conventional social movements based on class struggle to New Social Movement based on post-materialist values system. In terms of the nature of the actors New social movements are different from the old movement actors. With this study we have revisited the Bergama Anti Gold Mine protest, after ten years, and aimed to understand the perceptions of protestors through their eyes.