Siyasal iletişimde mekân üzerinden söylem üretiminin önemi: Balkon ve meydanlarda söylem üretimi
The significance of discourse production in the contect of space on political communication: Discourse production on spaces and balconies
  1. Tez No: 422245
  2. Yazar: REMZİ BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDOĞAN RİGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Söylem, Balkon Konuşmaları, Siyasal İletişim, Eleştirel Söylem Analizi, Space, Discourse, Balcony Speeches, Political Communication, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
“Mekanın üretimi”kavramı ile iktidarların,“mekanları işgal ederek”, gündelik yaşamdaki tahakküm, sömürü ve denetimi nasıl sağladığını ortaya koymaya çalışan Lefebvre'ye göre, mekanın kökeni, bedende başlayan ve duyulmayı arzulayan bir ritimler yığınıdır. Mekan sadece mimari ve sorgulanması gereksiz bir anlatının bağlamı değildir. Mekan, bireyin varoluş koşullarının, toplumun, iktidarın yani yaşama dair tüm anlatıların bağlamıdır. Sadece bizim anlatımızın değil, iktidarın ya da ötekisinin anlatısının da bağlamıdır. Bu bağlamda düşünür, siyasal rejimlerin bile, varoluş koşullarını mekanı kullanma becerilerine borçlu olduklarına gönderme yapmaktadır. İlgili kabulden hareketle hazırlanan bu tez çalışmasında, mekan, bir ikna süreci olan siyasal iletişimin başat ve en etkili araçlarından biri olarak ele alınmaktadır. Bu tez çalışması, güç-iktidar ve iletişim ilişkisi temelinde çalışan, Foucault, Lefebvre gibi düşünürlerin önesürüleri ışığında, mekanın, siyasal iletişimin aktörlerinin, ideolojik gayelerini onaylatmak ve/veya eyleme dönük amaçlarını harekete geçirmek üzere yararlandıkları iletişim tekniklerinin önemli bir parçası olduğu kabulüyle hazırlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada, Türk siyasal yaşamında, siyasal iletişimin başat aktörlerinin, iletişimsel sınırlar dahilinde mekanı kullanma düzey ve biçimleri, Türkiye'de 13 yıldır iktidarda olan AK Parti'nin 2014'e kadar genel başkanı ve Başbakan olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2011 Genel Seçimleri ile 10 Ağustos 2014 tarihli Cumhurbaşkanlığı Seçimi dönemlerinde, halka hitaben yaptığı 'balkon konuşmaları'nın, mekan kullanımı temelinde, eleştirel söylem analizi ile ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
According to Lefebvre, who tried to show how the powerholders have been imposing domination, exploitation and control on the daily life by“invading the spaces”in his concept of“production of space”, the root of the space is the accumulation of rhythms starting in the body and desired to be heard. Space is not just an architectural narration context that is unnecessary to be questioned. Space is a context of all narratives regarding the existential conditions of individuals, society and power – meaning all spaces of life. It is not a context of narration just for us but for the powerholders and their others. In this regard, the philosopher refers to the fact that even the political regimes owe their existential conditions to their ability to use spaces. Based on this argument, this dissertation analysis the space as the dominant and one of the most influential tools of political communication, which is considered as a process of convincing. In the light of the works of the thinkers who focus on the relationship between power-rulership and communication such as Foucault and Lefebvre, this dissertation is written on the acceptance of the argument that the space is an important piece of the communication techniques used by the political communication actors to have their ideological objectives approved and/or to activate their actionable objectives. In this regard, this dissertation will try to explain the level and the ways of utilization of the space within the limits of communication by the dominant actors of the political communication in the Turkish political arena with the critical discourse analysis based on the“balcony speeches”of President Recep Tayyip Erdoğan who had been the Chairman of AK Party, which has been the holding power for 13 years in Turkey, and the Prime Minister until 2014 in the General Elections in 2011 as well as Presidential Election campaign on August 10, 2014.