Belh (Afganistan) Özbeklerinin efsaneleri üzerine bir araştırma
A research on legends of Balkh (Afganistan) Uzbeks
  1. Tez No: 422496
  2. Yazar: NOORULLAH SAİFİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Belh, Özbek, Efsane, İnanış, Epizot, Afghanistan, Balkh, Uzbek, Legends, Beliefs, Events
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
“Belh (Afganistan) Özbeklerinin Efsaneleri Üzerine Bir Araştırma”adlı bu çalışmada, Afganistan'ın kuzeyinde bulunan Belh vilayeti Özbeklerinin kültürel mirası olan efsanelerin unutulmadan kayıt altına alınması hedeflenmiştir. Afganistan Asya ülkelerinden biridir. Bu ülkenin yaklaşık 30 milyon üzerinde nüfusu olup 34 vilayetten uluşur. Bunlardan biri Belh vilayetidir. Belh vilayeti Afganistan'ın en büyük ve önemli şehirlerinden biridir. Bu vilayetin tahminen 1,3 milyon nüfusu olup komşu illerine göre nüfusu çoktur. Belh çok derin bir tarih ve kültüre sahiptir. Belh'in bu tarihi zenginliği ve Türklerin bu bölgeye bıraktığı kültür mirasları, zengin bir araştırma bölgesi olmasının da nedeni olmuştur. Efsanelerle ilgili çalışmaya başlamadan önce sahaya gidilmiş ve yöre ile ilgili bilgiler toplanmıştır. Böylece kaynak kişiler tespit edilerek, derlemeler yapılmıştır. Çalışma Özet, Ön Söz, Giriş, Üç Bölüm, Sonuç, Kaynakça ve Eklerden oluşmaktadır. Çalışmanın Giriş kısmında Belh vilayeti ile ilgili genel bilgiler, Birinci Bölümde efsane ile ilgili kısa bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde efsanelerin incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde derlenen efsaneler önce Arap alfabesiyle yazılıp sonra transkripsiyon yapılarak Türkiye Türkçesine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Balkh is one of the 34 provinces of Afghanistan located in the northern part of the country is known for the cultural heritage of the Uzbek people. The study is a way of preserving the cultural heritage of the Uzbek people in order to be not forgotten. Afghanistan is located in South-Central Asia consists thirty-four provinces and has a population of nearly 30 million people. Balkh province is one of the largest and important city in Afghanistan. The population of this province is 1.3 million; more than any other neighboring province. Turks had been lived there which is the reason behind the historic richness and the cultural heritage of this area. Prior to collect data about the legend, we visited the place and collected basic information about the region in order to identify the knowledgeable person,so that the supply of the necessary tools and materials for recording could be provided. The collected information is presented in three chapters that include abstract, preface and introduction, and at the end the result following bybibliography and appendices. The introduction section includes general information about the Balkh province with a brief information about the legends. The second chapter includes the investigated study about the legends. The third section is written in both Arabic alphabet Turkish as well as in modern Turkish language.