Sosyal sermayenin bölgesel kalkınmaya etkisi:Konya-Karaman örneği
Regional development impact of social capital:Konya-Karaman sample
- Tez No: 422526
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sermaye, güven, ekonomik performans, Konya ekonomisi, Social Capital, trust, regional economic development, economic performance, Konya
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Soysal sermaye, sosyal ilişkilerin iktisadi faaliyetleri nasıl etkilediği ile ilgilenen bir kavramdır. Sosyal sermaye kavramı disiplinler arası bir özelliğe sahip olduğu için literatürde birçok tanımı bulunmaktadır. Sosyoloji, iktisat, işletme, siyaset bilimi disiplinlerinde sosyal sermaye kavramı ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Genel çerçevesi sosyal sermaye ile bölgesel kalkınma arasındaki ilişki olan bu tez çalışmasında Konya-Karaman bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin performanslarını belirleyen sosyal sermaye bileşenlerinin katkıları analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında ele alınan sosyal sermaye modeli iki temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; potansiyel ve fiili sosyal sermayedir .Sosyal sermayenin birinci bileşeni olan potansiyel sosyal sermayeyi oluşturan alt faktörler; güven, güvenilirlik, teşvik edici mekanizmalar ve kişilerin ağlara katılım faktörleridir. Sosyal sermayenin ikinci bileşeni olan fiili sosyal sermayeyi oluşturan alt faktörler ise işlem maliyetini azaltma, işbirliği, ortak eylemler ve sosyal ilişkilerin öğrenme olanakları üzerine etkisi faktörleridir. Anket katılımcılarının sosyal sermayelerini ölçmeye yarayan ve sosyal sermayenin alt bileşenlerini oluşturan değişkenler arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bağıntı sonuçları genel olarak değişkenler arasında anlamlı ve düşük dereceli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sosyal sermaye literatürde çoğunlukla“potansiyel”düzeyde ölçüme tabi tutulmaktadır. Araştırmacılar genellikle güven düzeylerini, normları ve ağ bağlantılarını ölçüt olarak almışlardır. Oysa bu çalışmada potansiyel sosyal sermaye ile fiili sosyal sermaye arasında bir ayrıma gidilerek, fiili sosyal sermayenin daha iyi bir ölçüt olabileceğine dair bazı ipuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmamızda yapılan regresyon modeline göre performans üzerinde en çok fiili sosyal sermaye bileşenlerinin etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Social capital is a concept that is interested in how the social relationships affect the economic activity. In this thesis study, the main framework of which is the relationship between social capital and regional development, the contributions of social capital components, which determines the performances of the enterprises in the region of Konya-Karaman, is analysed. The social capital model dealt in the scope of the study involves two main components. Those are potential and actual capitals. The sub-factors forming the potential social capital, which is the first component of social capital, are the factors of trust, trustworthiness, promoting mechanisms and participation of people in the networks. On the other hand, the sub-factors forming the actual social capital, which is the second component of social capital, are the factors of cost reduction, cooperation, collective actions and the effect of social relationship on learning. The correlation results indicate that, there are significant and low levelled relationships between the variables, in general. Social capital is frequently measured in terms of“potential”, in the literature. The researchers generally take trust levels, norms and network connections as criterion. However, in this study, some clues regarding that the actual social capital could be a better criterion were found, through making a distinction between the potential social capital and actual social capital. According to the regression model of our study, it can be stated that; components of actual social capital are the most effective on performance.