Deneysel endotoksemi oluşturulan buzağılarda sıvı tedavisinin hemodinamik parametreler üzerine etkisi
The effects of flui̇d resusci̇tati̇on on the hemodynami̇c parameters of experi̇mental i̇nduced endotoxemi̇a i̇n the neonatal calves
- Tez No: 422826
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Buzağı, Endotoksemi, Sepsis, %0.9 NaCl, Tedavi, Calves, Endotoxemia, Sepsis, %0.9 NaCl, Treatment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Endotoksin, gram negatif sepsisin önemli bir mediatörü olarak bilinmektedir. Endotoksemi neonatal buzağılarda yüksek mortalite ile ilişkilidir. Bu nedenle buzağılarda endotoksemi ile ilişkili ölüm oranını azaltmak için güvenilir ve etkili tedavi gerekmektedir. Bu projenin temel amacı endotoksemili buzağılarda izotonik NaCl'ün klinik, hematolojik ve hemodinamik parametreler üzerine etkisini belirlemektedir. Araştırmanın hayvan materyalini 5-15 günlük 12 adet holstein ırkı buzağı oluşturdu. Buzağılara 1µg/kg dozunda Lipopolisakkarit (LPS) 50 ml fizyolojik %0.9 NaCl içerisinde 30 dakikada intravenöz yolla vena jugularis'ten verilerek endotoksemi oluşturuldu. Araştırma grupları aşağıdaki şekilde dizayn edildi. 1.GRUP (Deneme): LPS (1µg/kg, iv, 50ml %0.9 NaCl/30dk) uygulamasının başlangıcından 1. Saatte; %0.9 NaCl verildi 2.GRUP (kontrol): Serum fizyolojik (50ml/30dk) IV uygulamasının ardından herhangi bir ilaç verilmedi. Her iki grupta uygulama öncesi ve sonrası 1., 2., 4., 6., 8., 12., 18., 24., 36., 48., 72. ve 96. saatlerde kan örnekleri alındı. Endotoksin uygulamasını takiben laktat ve kalp atım sayısının yükselmesi, sistolik ve ortalama arterial kan basıncında azalmalar dolaşım bozukluğuna işaret etti. İzotonik NaCl uygulamasını takiben 8. ve 12. saatlerinde bu parametrelerin normale döndüğü görüldü. Sonuç olarak Endotoksemi ile ilişkili klinik ve labratuvar anormalliklerin etki süresini 8-12 saat gibi kısa sürmesi, izotonik NaCl solüsyonunun hafif endotokseminin tedavisinde kullanılmasının faydalı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Endototoxin is known to be an important mediator of gram negative bacterial sepsis. Endotoxemia is associated with high mortality rates in neonatal calves. Therefore, a safe and effective treatment for endotoxemia in calves is needed in order to address this common and potentially fatal condition. The primary aim of the project is to determine the effects of NaCl on the hematologic and hemodynamic parameters of calves. For this reason twelve healthy calves, aged between 5 to 15 days included into the study. Calves which included into the study randomly divided into LPS and Control groups: 1.Group (LPS): LPS administration (0,1µg/kg, IV, 50ml 0.9% NaCl/30min),then 1 hour after begin to 0.9 % NaCl IV administration. 2. Group (Control): 0.9 % NaCl administration (IV, 50ml/30min). Blood samples for hemodynamic parameters were taken from vena Jugularis before LPS infusion at 0h (base line) and after LPS infusion at 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 36, 48, 72, and 96 hours. Following the LPS administration, increase in lactate levels and heart rate as well as decrease in systolic and mean arterial pressures were indicated the failure in circulatory system. However, administration of 0.9% NaCl was improved this parameters near the base line at within 8. and 12. hours of study period. In conclusion, it was concluded that shortening to 6 to 8 hours of hematological and clinical disorders related to endotoxemia by LPS administration, the use of 0.9% NaCl in treatment of the mild endotoxemia would be useful in neonatal calves.