Polimer matrisli kompozitlerde matris türünün sürtünme ve aşınma özelliklerine etkisi
The affect of matrix type on the friction and wear properties of polymer matrix composites
- Tez No: 424025
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇELİKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Polimer matrisli kompozitler, poliamid-6, polioksimetilen (POM), mikroyapı, sürtünme ve aşınma, Polymer Matrix Composites, polyamide-6, polyoxymethylene (POM), microstructure, friction and wear
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada kullanılan poliamid-6 ve polioksimetilen (POM) polimer matrisleri granül halinde ve pekiştirici olarak kullanılan 1040 çeliği, bronz ve pirinç ise 200mm uzunluğunda, 30mm çapında çubuklar halinde Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nden temin edilmiştir. Torna tezgâhında 0,1mm paso verilerek çubukların talaşı alınmıştır. Bileşik gezegensel hareketli bilyeli değirmende talaşlar ve granüller öğütülerek toz haline getirilmiştir. Üretilen tozlar 300 ve 150µ boyutundaki eleklerden geçirilmiş ve 150µ üzerinde kalan tozlar kullanılmıştır. Bu elde edilen tozlardan, 20g polimer matrisinden 80g ise metal tozlarından olmak üzere matris-pekiştirici karışımı kullanılarak polimer matrisli kompozitler, ayrıca poliamid ve polioksimetilen (POM)'in granüllerinden, bileşimi %100 oranında polimer ihtiva eden matrisler de ekstrüzyon cihazında üretilmiştir. Kompozitlere ve matrislere pin-on-disk geometrisinde sürtünme ve aşınma testleri uygulanmıştır. Sürtünme basıncının ve sürtünme hızının kompozitlerin ve matrislerin sürtünme ve aşınma davranışlarına etkisi araştırılmıştır. Numunelerden aşınma ve sürtünme deneyleri sonrasında, aşınan yüzeylerden SEM görüntüleri ve EDS analizleri de alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The polymer matrix of the polyamide-6 and polyoxymethylene (POM) used in this study, 1040 steel as granules and intensifier, bronze and brass as bars with 200mm length and 30mm radius are provided from Eskişehir Organized Industrial Zone. In turning lathe, the turnings of the bars are obtained with 0,1mm cutting depth. The turnings and granules are grinded to powder by using planetary ball mill. Produced powder is separated out by using 150 and 300µ sieve and powder which is bigger than 150µ is used. From obtained powder, by using matrix-intensifier mixture with 20g of polymer matrix and 80g of metal powder, polymer-matrix composites and also from granules of polyamide and polyoxymethylene (POM) matrix including %100 polymer are produced in extrusion press. Friction and wear tests are applied to the composites and matrix with pin-on-disk geometry. The effect of friction pressure and the velocity of friction on friction and wear behavior of composites and matrix is studied. After friction and wear tests, from the wearing surfaces of samples SEM images and EDS analysis are taken.