Endüstriyel atıksuların membran biyoreaktör (MBR) sisteminde arıtım çalışmaları ve verim değerlendirmeleri
The studies of industrial wastewater treatment in the membrane bioreactor(MBR) system and efficiency assessments
  1. Tez No: 424299
  2. Yazar: ONUR KAVUŞTU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAYAN AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Membran biyoreaktör, endüstriyel atıksu arıtımı, biyolojik arıtım, rhizopus arrhizuss, aspergillus versicolor, Membrane bioreactor, industrial wastewater treatment, biological treatment, rhizopus arrhizuss, aspergillus versicolor
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yapılan deneysel arıtım çalışmalarında; hem Membran Biyoreaktör (MBR) Sisteminin hem de Aspergillus Versicolor ve Rhizopus Arrhizuss karışık kültürünün tekstil endüstrisi ve metal kaplama endüstrisi atıksuları üzerindeki arıtım kapasitesi incelenmiştir. Deneysel sonuçlara göre renk giderimi % 54,8 - %70,7 ve KOİ giderim verimi % 72,5 - % 89,6 değerleri arasında bulunmuştur. Bilecik I. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir metal kaplama tesisinden alınan ham atıksuyun membran biyoreaktör sisteminde yapılan arıtım çalışmasında; Cr+6 'nın Cr+3 'e %61,32 oranında indirgendiği gözlemlenmiştir. MBR sisteminin pH değerinin 2-3 aralığında olmasından dolayı Cr+6 'nın indirgendiği, karışık kültürün etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında; Bilecik I. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren fabrikaların üretim süreçleri sonucunda ortaya çıkan endüstri atıksularının Bilecik I. Organize Sanayi Bölgesi Biyolojik Aktif Çamur Sistemi'nde gerçekleşen 6 aylık arıtım verimleri incelenmiştir. İrdelenen sonuçlara göre; biyolojik arıtma öncesi fiziksel ve kimyasal arıtım sistemlerinden geçen atıksuyun arıtıldığı biyolojik arıtım sisteminin MBR sistemine dönüştürülebileceği ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the experimental studies; it is examined that treatment capacity of Membran Bioreactor (MBR) System and Aspergillus Versicolor and Rhizopus Arrhizuss mixed fungal biomasses on the waste waters of the textile industry and metal coating industry. According to experimental results; decolorization was found between % 54.8 - %70.7 and the removal efficiency of COD was found between %72.5 - %89.6. Raw waste water received from a metal coating plant operating in the Bilecik 1. Organized Industrial Zone was treated in the Membrane Bioreactor System and it was observed that Cr+6 reduced to Cr+3 in the ratio of % 61.32. It was concluded that due to the 2-3 pH range of MBR systems Cr + 6 which is reduced and mixed cultures are ineffective. In the second phase of this study; the industrial wastewater resulting from the production process of factories operating in Bilecik 1. Organized Industrial Zone held in 6-month treatment efficiency in the Bilecik 1.Organized Industrial Zone Biological Activated Sludge System were investigated. According to the results discussed; Biological treatment of the wastewater treatment system in which the physical and chemical treatment systems have been foreseen prior to biological treatment can be converted to MBR system.