Hesaplamalı tasarım süreci üzerine bir araştırma
A study on computational design process
  1. Tez No: 424419
  2. Yazar: GÜNEŞ MUTLU AVİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERBÜLENT VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Süreci, Hesaplamalı Tasarım, Hesaplamalı Tasarım Süreci – Modeli, Design Process, Computational Design, Computational Design Process-Models
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bilgisayar teknolojilerinin 1960'lı yıllarda mimarlık pratiğinde kullanılmaya başlanması bir çok değişimi beraberinde getirmiştir. Tasarım sürecine araç olarak dahil olan bilgisayar, sonraları tasarımın gerçekleştiği ortama dönüşmüştür. Bilgisayarın yeni bir tasarım ortamı oluşturması, tasarım süreci içerisinde yeni kavramların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Teknolojik yeniliklerle araç, ortam ve yöntemin farklılaşmasının, süreci değiştirdiği düşünülmektedir. Aynı zamanda bu durum, mimarlıktaki en önemli paradigma değişimi olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda çalışma kapsamında, hesaplamalı tasarım yöntemlerinin tasarım süreçlerini inceleyerek, içeriğinde yer alan kavramların, tekniklerin ve bunları içeren tasarım süreci modelinin ortaya konulması ve geleneksel tasarım sürecinden farklı yanlarının tartışılması amaçlanmıştır. Çalışmanın genel bilgiler bölümünde, tezin kuramsal altyapısını oluşturan literatür çalışmasından sonra, hesaplamalı tasarım yöntemlerine ait örnekler belirlenerek tasarım süreçleri analiz edilmiştir. Bulgular ve irdelemeler bölümünde süreç içerisinde yer alan kavramlar ve teknikler belirlenmiş, bu kavramları ve teknikleri içeren süreç modeli ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda, düşünsel kökenleri geriye götürülebilmekle birlikte 1960'lardan itibaren mimarlık pratiğine yeni bir yaklaşım olarak katılan hesaplamalı tasarım, geleneksel yöntemlerden farklı bir süreç ortaya koymakta ve süreç tasarımını ön plana çıkarmaktadır. Hesaplamalı yöntemlerin erken tasarım evresinde kullanılması, tasarım sürecini rasyonel ve sistematik, tanımlanan bileşenlere ve sürece bağlı olarak varyasyonların üretildiği, yaratıcılığı barındıran veri-enformasyon-bilgi işleme süreci olarak dönüştürdüğü görülmektedir.
Özet (Çeviri)
As computer technologies started to be used in architecture practice in 1960's, various changes have come about. Computer that was a tool at design process before turned into medium where design is materialized later on. Computer's constituting of a new design medium brought new concepts at design process about. It is thought that the change of tool, medium and method through technological innovations, altered the process. At the same time, this situation has been accepted as the most important paradigm change in architecture. In this respect, within the scope of this study, it is aimed to analyze the design process of computational design methods, exhibit the concepts and techniques therein and the design process model which consists them, and discuss different sides of it from conventional design process. In general information section, after litterateur studies that is the theoretical substructure of the thesis, examples of computational design methods were determined and design processes were analyzed. In findings and research section, the concepts and techniques taking place at process were specified, and process model consisting of these concepts and techniques was produced. At the end of the study, computational design, whose intellectual origin can be earlier and which joined as a new approach to architecture practice since 1960's, produces a process different form conventional methods and features design process. It is occurred that the usage of computational methods at early design process, changed design process as rational and systematical data-information-knowledge manipulation process consisting creativity and where variations are produced depending on defined components and process.