İbn Fûrek'te Allah-insan ilişkisi
The relationship between Allah and human being at İbn Fûrek
  1. Tez No: 425450
  2. Yazar: SERDAR KARAHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ KERİM KAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, insan, yaratma, âlem, kesb, Allah, The human, creating, world, kesb
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Taşıdığı olağanüstü öneme ve bizzat kendisini hayretler içerisinde bırakan ilginç yapısına bakarak insan, kâinatın karmaşık sırları ve olayların kalabalığı içerisinde hemen her şeyi öğrenmek, madde ötesine ulaşmak ve kendisini aşmak iddiasındadır. Binlerce yıldır insanın merak ve heyecanla sürdürdüğü (gerçekleri yakalama ve arama) yarışında onun buldukları elbette ki küçümsenemez. Buna rağmen de, kendini keşfetmek Allah ile olan münasebetlerini anlamlandırmak konusunda da uzun bir yol aldığı da söylenemez. Bugün hala kişi ile yaratıcı arasındaki iletişim (diyalog) tam anlamıyla akla ve mantığa yerleşmiş değildir. Aslında insanoğlu bu hummalı arayışla ruhunun derinliğinde yatan bir özlemi ortaya koymaktadır. En büyük gerçeğe yakınlaşma özlemi de diyebileceğimiz bu arayışın tatmin edici cevaplarını bulma fikri hala önemini ve esprisini canlı tutmaktadır. Kelam, tefsir, tasavvuf ve hadis ilimlerinde derin bilgiye sahip olan İbn Fûrek, bir Eş'ari Kelâmcısı olarak tevilde ileri derecelere ulaşmış, Akâid ilmine yeni bir soluk getirmiş, devrinde Ehl-i Sünnet Kelâmını en iyi savunan âlimlerden biri olarak tanınmıştır. Onu tanımak ve eserlerini iyice tahlil etmek, gerek Ehl-i Sünnet Kelâmını gerekse Eş'arî Kelâmını yakından tanıma ve değerlendirme konusunda bizlere yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The human–being looking at extra ordinary importance he took and personally dumfounding himself at his interesting structure is that he claimed he went beyond metaphysics and the wish of learning everything within the numerous of events and the complicated secrets of the universe. Of course, his findings are never humiliated at the race (reaching and finding out the realities) that the human being emitionally and solicitously perpeluated for thousand years. According to this reality explaining the meaning proceed, the human being isn't said on the subject of explaining the meaning of the relations with Allah for a long way and discovering himself. Today the communication between the creator and human being isn't completely settled down the mind memory and logic. Really the human being has been exposed the desire which is in the depth of his soul with feverishly finding. The idea of finding suitable answers that we would say which was desire approaching the most important reality has still been kept on. Ibn Fûrek who dealt with Islamic theology, interpretor on Koran, Sufi had a large horizon of knowladge of Hadith Science reached at the range of the highest point of interpreating, gave a new respite to docrine (Akâid) during his time approsed someone whose mostly defanded the Islamic theology of Eserian defander. To know him beter and the analyse of his Works better both the sunni Mulim's theology and appraisingon the subject of eserian theology will be helped us.