Aydın ili turunçgil fidanlıklarındaki ve yeni kurulmuş turunçgil bahçelerindeki zararlılar ve önemlilerinin bulaşıklık oranlarının saptanması
Determination of citrus pests and infestation rate of the important ones in citrus nurseries and newly established citrus orchards in Aydin province
  1. Tez No: 426810
  2. Yazar: SEZER YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Fidan, Zararlı, Aydın, Citrus, Seedling, Pest, Aydın
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez çalışmasında Aydın ilinde turunçgil fidanlıklarında ve yeni kurulmuş turunçgil bahçelerindeki zararlıların saptanması ve bunlardan önemlilerinin bulaşık oranının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmalar 2014 ve 2015 yıllarında, Aydın ilinde mevcut üç fidanlıkta ve her biri en az 500 adet Satsuma mandarin fidanı içeren beş yeni kurulmuş Satsuma mandarin bahçelerinde gerçekleştirilmiştir. Gerek zararlıların saptanması ve gerekse bulaşıklık oranlarının belirlenmesi için her bir çalışma alanından periyodik olarak iki haftada bir gözle kontrol yöntemiyle uygun sayıda fidan incelenmiş ve zararlıların bulaşıklık oranları hesaplanmıştır. Ayrıca zararlıların teşhisi için örnek alınmıştır. Sonuç olarak gerek fidanlıklarda ve gerekse yeni kurulmuş bahçelerde Helix aspersa (Gastropoda: Helicidae), Tetranychus urticae (Acarina: Tetranychidae), Aphis gossypii (Hemiptera: Aphididae), Dialeurodes citri (Hemiptera: Aleyrodidae), Aonidiella aurantii (Hemiptera: Diaspididae), Planococcus citri (Hemiptera: Pseudococcidaee), Asymmetrasca decedens (Hem.: Cicadellidae) ve Phyllocnistis citrella (Lepidoptera: Gracillaridae) türleri saptanmıştır. Bu zararlıların bulaşıklık oranları mevsim süresince izlenmiş ve çalışmanın yürütüldüğü fidanlık ve yeni kurulan bahçelerde bulaşıklık oranlarında önemli farklılıklar görülmüştür. Bu durumun bahçelerin bulunduğu yerdeki iklim koşulları ve her bir bahçede yapılan uygulamalardaki farklılıklardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It was aimed in this study to determine pests and their infestation rates in citrus nurseries and citrus groves newly established. Studies were conducted in three nurseries and in five newly established Satsuma mandarin groves having at least 500 seedling in each in the years of 2014-2015. Observations were made on the seedlings in an adequate numbers periodically every two weeks both in the nurseries and groves. Pests were sampled for their identifications. As results, Helix aspersa (Gastropoda: Helicidae), Tetranychus urticae (Acarina: Tetranychidae), Aphis gossypii (Hemiptera: Aphididae), Dialeurodes citri (Hemiptera: Aleyrodidae), Aonidiella aurantii (Hemiptera: Diaspididae), Planococcus citri (Hemiptera: Pseudococcidaee), Asymmetrasca decedens (Hem.: Cicadellidae), and Phyllocnistis citrella (Lepidoptera: Gracillaridae) were determined on the seedlings in nurseries and groves. Infestation rates of the pests were observed during the vegetation, and significant differences on infestation rates were found in infestation rates in nurseries and groves. It can be concluded that the differences could be appeard as a result of the climatic factors and different cultural applications in nurseries and groves.