Türk basınında Stalin Rusyası(1939-1945)
Stali̇n's Russia in Turkish press(1939-1945)
  1. Tez No: 427503
  2. Yazar: MERVE DİŞİAÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. CAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Stalin, Sovyetler Birliği, Türk-Sovyet İlişkileri, Türk Basını, Stalin, Soviet Union, Turkish-Soviet Relations, Turkish the press
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada 1939-1945 yılları arasında yaşanan İkinci Dünya Savaşında Türkiye ve Sovyetler Birliği arasındaki ilişkileri incelemek amaçlanmıştır. Geçirdikleri rejim değişiklikleri sonrası yakın ilişkiler kuran iki komşu ülkenin İkinci Dünya Savaşı yıllarında izledikleri siyaset ve manevralar, Stalin ve diğer Müttefik Devletleri liderlerinin Türkiye'yi savaşa sokma çabaları, İsmet İnönü ve beraberindeki heyetin savaşın dışında kalmak için izlediği tarafsızlık siyaseti ele alınmıştır. Savaş yıllarında Türkiye'de yayımlanan çeşitli gazete ve dergiler mercek altına alınarak Türk basınının savaşla ve savaşan taraflar ile ilgili görüş ve düşünceleri üzerinde durulmuş, böylece bahsi geçen dönemde Türk-Sovyet münasebetleri ile ilgili genel bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır. Stalin'in liderliğini üstlendiği Sovyetler Birliğinin savaş yıllarındaki faaliyetlerinin incelendiği bu çalışmamızda yerli ve yabancı kaynaklardan istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between the years of 1939-1945 in Turkey experienced the Second World War and the Soviet Union. Spent the regime change after the close relations established two neighboring countries, which the Second World politics pursued in the war years and maneuvers have an important place in history, Stalin and other Allied Powers efforts to put the war to Turkey the leader, Ismet Inonu and impartiality followed to stay out of the war's delegation politics is discussed, taken under various newspapers and magazines lens released in Turkey during the war about the war and warring parties Turkish press comments and emphasized thoughts, so that period a general perspective on the Turkish-Soviet relations was ensured. This study, which examined over Stalin's leadership of the Soviet Union has undertaken activities in the war years the press has been benefiting from domestic and foreign sources.