İbn Acîbe'nin el-Bahru'l-Medîd'inde peygamber kıssalarının İşârî yorumu
Ishari/allegorical interpretati̇ons of parables of prophets in İbn Ajiba's 'Al-Bahru'l- Madiid'
- Tez No: 428571
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Peygamber, Kıssa, Tasavvuf, İşârî, İşâret, Yorum/Te'vîl, İbn Acîbe, Quran, Tafsir, Prophet, Parable, Tasawwuf/Sufism, Ishari, Sign, Exegesis, İnterpretion, Ibn Ajiba
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
İslam düşünce târihinin ilk dönemlerinden itibâren işârî/tasavvufî tefsir, ilmî tartışmaların cereyân ettiği bir saha olarak görülmektedir. Bu tartışmaların merkezinde ise Kur'ân-ı Kerim'in muhtevâsı içinde önemli bir yer tutan peygamber kıssaları yer almaktadır. Zirâ peygamber kıssaları, tasavvufî hal ve makamların en yoğun olarak örneklendiği yerlerdir. Bu sebeple biz de, Kur'an'da adı zikredilen ve Hz. Âdem'den Hz. İsâ'ya kadar yaşamış olan yirmi dört peygamberin kıssasını işârî/tasavvufî açıdan inceleyip bu peygamberlerin hayatlarındaki her bir kesitteki işârî anlam ve mesajları ortaya koymayı hedefledik. Bu bağlamda, işârî/tasavvufî tefsir literatürünün ehemmiyetli halkalarından ve 18. yüzyılın sonları 19. yüzyılın başlarının tasavvufî düşüncesinin Fas'taki en önemli aktörlerinden birisi olan İbn Acîbe'nin“el-Bahru'l- Medîd fî Tefsîri'l-Kur'âni'l-Mecîd”i akla gelmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'in hem zâhirî hem de bâtınî tefsîrini ihtivâ eden bu eserin, Faslı mutasavvıflar tarafından yazılmış tek kâmil tefsir olması, onun işârî tefsir literatüründe mühim bir yeri olduğunun göstergesidir. Müfessirimizin bu önemli ilmî ve tasavvufî anlayışı dolayısıyla, onun tasavvufî anlayışı üzerine Fransızca; tefsir anlayışı üzerine Arapça; tasavvufî tefsir anlayışı üzerine de Türkçe olmak üzere toplam üç farklı dilde doktora tezi hazırlanmıştır. İşte müfessirimizin eserinin bu yönünün incelenmesi, geçmişte ve günümüzde Kur'an'da anlatılan peygamber kıssaları üzerinde yapılan ilmî tartışmaların daha sağlıklı bir zeminde yürütülmesine ve onların bugünün insanına vereceği muhtemel anlam ve mesajların anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Ishari Tafsir is commonly known as an area of study that occurs the scientific discussions from the early period of the Islamic history. Parables of prophets of important contents of Quran are located in the center of this scientific discussions because parables of prophets intensely have a number of examples of spiritual status and conditions. Because of this, we have aimed to examine this parables as a Ishari/Sufistic interpretion in order to analyze Ishari/Allegorical meanings in the life of prophets from prophet Adam to prophet Jesus. In the middle of this study, scholar Ibn Ajiba's tafsir“Al- Bahrul Madid fi Tafsiri'l-Qurani'l-Majid”is one of the important source of Ishari Tafsirs and it plays an important role in Sufistic Thought in the Morocco in the last period of 18 th century and in the beginning of 19 th century. Ibn Ajiba's study as an unique perfect tafsir contains the inner and external interpretions of the Quran and is written by Moroccan Sufis as an important role in the history of Ishari Tafsir. There are three important doctorate dissertations in three different languages for this scholar's scientific and Sufistic view/perspective. One of them examines his Sufistic Thought in French, another one examines his understanding of Quranic Commentary in Arabic, the last one analyzes his understanding of Ishari Tasfir in Turkish. As a result of this, examination of Sufistic dimension of Ibn Ajiba's tafsir aims to correctly analyze parables of prophets in the Quran as a scientific discussion in the past and in the recent time and also aims to express a piece of prospective benefits and information that are given to all humankind to understand them.