Arapça kaynaklara göre Hz. Muhammed Döneminde Medine Yahudileri
The Jews of Medina in the time of the Prophet Muhammed according to Arabic sources
- Tez No: 429877
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Medine, M¸sl¸man ñ Yahudi !liçkileri, slam, Yahudilik, Hicaz, Hz. Muhammed, Evs, Hazrec, Medina, Muslim ñ Jewish Relations, Islam, Judaism, Hijaz, Prophet Muhammed, Aws, Khazraj
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Müslümanlarla Yahudilerin ilişkilerinin geçmişi İslam'ın ilk yıllarına kadar gitmektedir. Müslümanlar Mekke'den Medine'ye hicret ettiklerinde orada kalabalık bir Yahudi nüfus yaşamaktaydı. Hz. Peygamber'in yaptığı ilk icraatlardan biri Medine'deki diğer dinlere mensup kişilerle barış içerisinde yaşamayı garanti altına alacak bir anlaşma yapmak olmuştur. Müslümanlar erken dönemde Yahudilerle birlikte yaşamayı mümkün kılacak dini ve hukuki bir zemin geliştirmişlerdir. Yahudiler dinî olarak vahiy geleneğine mensup olmaları hasebiyle Ehl-i Kitab olarak kabul edilmiş ve Medine Vesikası ile toplumların karşılıklı hak ve sorumlulukları tespit edilmiştir. Medine'deki yeni durumdan memnun olmayan Yahudiler alternatif işbirlikleri ararken zaman zaman Medine Vesikası'nın hükümlerini ihlal etmişlerdir. Medine'ye dışarıdan gelen saldırılar ve Yahudilerin Medine Vesikası şartlarını ihlal eden davranışları sonucunda Müslümanlarla Yahudiler arasında dört savaş cereyan etmiştir. Bu savaşlar sonunda Yahudiler Medine'den sürgün edilmişlerdir. Bu tez Hz. Peygamber (AS) zamanında Medine'deki Müslümanlarla Yahudilerin ilişkilerini, tarihi, sosyal ve dini boyutlarıyla incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship of Muslims and Jews goes back to the early years of Islam. At the time of mass migration of Muslims, there was a densly populated Jewish community in Medina. One of the first actions of the Prophet Muhammed was to sign a pact which will guarantee freedom of religious beliefs and practices and a peaceful co-existence with non–Muslim inhabitants of Medina. At the very early stage of their settlement in Medina, Muslims developed a religious and legal common ground which maintains a peaceful multifaith and multicultural coexistence in Medina. The Jews were considered as Ahl al-Kitab by Muslims for being members of a tradition of revelation. The Medina Charter determined mutual rights and responsibilites of faith communities. Those Jews who were not pleased with the new situation in Medina, while searching for alternative alliances, have violated the provisions of the Medina Charter. As a result of the behaivors of Jews who violated the Medina Charter and hostile external attacks to Medina, four wars took place between Muslims and Jews of Medina. At the end, the Jews were exiled from Medina. The current thesis examines Muslim – Jewish relations in Medina at the time of the Prophet Muhammed with historical, social and religious dimensions.