Yakın alan iletişimi (NFC) ile kampüs öğrenci otomasyonu
On campus student automation with near field communication (NFC)
- Tez No: 430799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Akıllı kartlar, Kampüs otomasyonu, Mobil cihazlar, NFC, Ödeme sistemi, Campus automation, NFC, Mobile devices, Payment systems, Smart cards
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
NFC (near field communication-(NFC), yakın alan iletişimi) kartları günümüzde hızlı ödeme, geçiş kontrolü, stok kontrolü gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu kartlarının kullanılabileceği bir diğer alan ise kampüs otomasyonudur. Özellikle öğrenci sayısının çok olduğu üniversite kampüslerinde, giriş çıkışların kontrolü, öğrenci ders yoklamalarının alınması, kütüphaneden ödünç verilen kitapların takibi, yemekhanede ödeme işlemleri, öğrencilere verilecek bir NFC kartı ile hızlı ve güvenli bir şekilde daha az personel ile yapılabilir. Bu amaçlar doğrultusunda bu tez çalışmasında, NFC özellikli mobil cihazları veya MiFare (temassız) kartlarını kullanarak bir kampüs öğrenci otomasyon sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem ile kampüs giriş çıkışlarının daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılması, kütüphaneden alınan kitapların takibinin yapılması, ders devam takibi, yemekhane ve kafeteryalarda ücret ödemelerinin para kullanmadan kişinin hesabındaki bakiyeden hızlı ve güvenli bir şekilde yapılması amaçlanmaktadır. Düşük maliyetle geliştirilen bu sistem sayesinde kampüs içi işleyişin daha hızlı ve verimli hale geleceği, işlemlerin daha güvenli bir şekilde yapılabileceği ve personel ihtiyacının asgari düzeye indirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Near Field Communnication (NFC) cards have been widely used in severeal areas such as fast payment, access control and stock control. Campus automation is another area in which NFC card can be used. Especially on large campusses with thousands of studens, using the NFC cards distributed to the students, entrance and attendance control, management of the barrowed books in libraries, and payments at campuss cafeterias can be done easily and safely with less personel. For these purposes, in this research work, a campuss automation system which utilizes NFC featured mobil decives or MiFare contactless cards is porposed. The intention of the proposed automation system is to make campuss entrances faster and safer, to follow barrowed books from campuss libraryies, to maintain student attendance to the classes, and to allow students make safe and fast payments at campuss cafeterias with using physical money. With the proposed automation systems, which is a low cost system, we think that campuss operations can be speededup and become more efficient. The transcations can be done can be done safely with less personal.