Japon bıldırcınlarının rasyonlarında kurutulmuş enginar (Cynara scolymus L.) yaprağı kullanımının büyüme performansı ve bazı karkas parametreleri üzerine etkileri
The effects of using of dried artichoke leaves on growth performance and some carcass parameters in Japanese quails
- Tez No: 431019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Japon Bıldırcını, Enginar, Sinarin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu araştırma, kurutulmuş enginar yaprağının (Cynara scolymus l.) Japon bıldırcınlarının büyüme performansına, karkas randımanına ve bazı iç organ oransal ağırlıklarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 168 adet karışık cinsiyette Japon bıldırcını kullanılmıştır. Bıldırcınlar 4 grup (Kontrol grubu, %1 Enginarlı grup, %3 Enginarlı grup ve %5 Enginarlı grup) ve her grupta 42 adet Japon bıldırcını bulunacak şekilde üzere muamele gruplarına ayrılmıştır. Her grup 14 adet bıldırcın içeren 3 alt gruba ayrılmışlardır. Araştırma 35 gün sürdürülmüştür. Japon bıldırcını rasyonlarına ilave edilen kurutulmuş enginar yaprağı ilavesi canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas randımanı, kalp ve karaciğer ağırlık oranını etkilememiştir. Taşlık ağırlık oranı bakımından en yüksek oran %5 kurutulmuş enginar yaprağı alan grupta ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Japon bıldırcını rasyonlarına kurutulmuş enginar yaprağı ilavesinin büyüme performansı ve karkas verimine önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine effects of dried artichoke leaves (Cynara scolymus L.) supplementation in quail diets on growth performance and weight of some internal organs and carcass yields. A total of 168 Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) were used in the study. They were divided into one control and three experimental groups each containing 42 Japanese quail chicks. Each group was divided into three subgroups of 14 chicks. The study lasted 35 days. The control group (C), was fed basic rations without supplement. The diets of experimental groups were supplemented 1% and 3% and 5% levels dried artichoke leaves respectively. At the end of the study, there were no statistically significant differences in terms of live weight and live weight gain, feed consumption, feed efficiency, carcass yield, relative weights of heart and liver (P>0.05).