Migrasyon-sedimentasyon yönteminin semen hazırlamadaki etkinliğinin santrifügasyon kullanılan yöntemle karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Efficacy of migration-sedimentation compared to methodswith centrifugation for sperm preparation
- Tez No: 431738
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜNCÜ, DOÇ. DR. İSKENDER SİNAN ÖZKAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: infertilite, migrasyon-sedimantasyon, santrifügasyon, sperm seçimi, centrifugation, infertility, migration-sedimentation, sperm selection
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızda migrasyon-sedimantasyon yönteminin semen hazırlamadaki etkinliğinin santrifügasyon kullanılan yöntemle karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üremeye Yardımcı Tedavi ve Eğitim Merkezi'ne başvuran progresif ileri hareketli sperm oranı %10'un üzerinde olan erkek hastalar üzerinde yapılmıştır. İki farklı yöntemle (santrifüj-gradient-swim-up; SGS, migrasyon-sedimantasyon; MS) seçilen spermatozoonlar; hareketlilik, konsantrasyon, morfoloji, canlılık, DNA fragmantasyonu ve persiste histonların varlığı açısından incelenerek karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde MS grubu örneklerde işlem sonrası spermatozoon sayı ve hareketliliğinin SGS grubuna kıyasla daha iyi olduğu, ancak gruplar arasındaki farkın anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Yine, SGS ve MS gruplarında sırasıyla; normal morfolojiye sahip spermatozoon oranı %12.19±6.45 ve %10.67±5.44, canlılık oranı %74.09±16.65, ve %70.45±16.78, DNA fragmantasyonu oranı %3.91±3.96, ve %2.95±3.33, persiste histon varlığı oranı %10.59±13.40, ve %8.86±7.89 olarak tespit edildi, ancak deney grupları arasında istastistiksel anlamlı fark bulunamadı. Sonuç olarak migrasyon-sedimentasyon yönteminin, santifüj kullanılan gradient-swim-up kombinasyonuna göre sperm seçme etkinliğinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Migrasyon sedimentasyon, bir sperm seçme yöntemi olarak, motilite sorunu olmayan hasta örneklerinde güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In our study, the effectiveness of semen preparation using migration-sedimentation method was evaluated and compared to centrifugation based methods. Male patients who applied to Ankara University School of Medicine Center for Assisted Reproduction and had forward progressive motile sperm rate above 10% in their ejaculate were included in the study. Spermatozoa that selected by two different methods (centrifuge-gradient-swim-up; SGS, migration-sedimentation; MS) were investigated and compared according to motility, concentration, morphology, viability, DNA fragmentation and presence of persistent histones. The concentration and motility of sperm in MS group was better improved than the SGS group, but the difference between groups was not found significant. Similarly, in SGS and MS groups respectively; sperm with normal morphology rate was 12.19% ± 6.45 vs. 10.67% ± 5.44, survival rate was 74.09% ± 16.65 vs. 70.45% ± 16.78, DNA fragmentation rate was 3.91% ± 3.96, vs. 2.95% ± 3.33, presence of persistent histone ratio was 10.59% ± 13.40, vs 8.86% ± 7.89 and none of the difference between the experimental groups was statistically significant. As a result, migration-sedimentation method, compared to centrifugation used in gradient-swim-up combination was evaluated to be similarly effective. To conclude, migration sedimentation was assessed to be a safe method for sperm selection for patients with normal motility.