Frequency and timing of leaders' mediation attempts
Liderlerin arabuluculuk girişimlerinin sıklığı ve zamanlaması
  1. Tez No: 432381
  2. Yazar: ELİF GİZEM DEMİRAĞ
  3. Danışmanlar: DR. KERİM CAN KAVAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, siyasi rejimler, güç durumu, devlet liderleri, zamanlama, Mediation, political regime, power status, leaders, timing, frequency
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Siyasi rejim vegüç durumu bir liderin arabuluculuk giriĢimlerini nasıl etkiler? Bu çalıĢma demokratik normların, liderlerin barıĢ süreçlerinde üçüncü taraf olabilme giriĢimlerini etkileyen faktörler olduğunu öne süren, demokratik barıĢ teorisinden türetilen bu soru üzerine yoğunlaĢmaktadır. Demokratik barıĢ teorisine dayanarak, demokratik ülke liderlerinin göreve geldikleri zamandan itibaren daha sık ve daha çabuk arabuluculuk yapmaları beklenmektedir. Bu çalıĢma,liderlerin yapmıĢ olduğu arabuluculukların sıklığının ve zamanlamasının, liderlerin içinde bulunmuĢ oldukları siyasi rejimden ve devletin güç durumundan etkilendiğini öne sürmektedir. Bu çalıĢmayı yürütmek için, 1933 ve 1999 yılları arasında devlet liderleri tarafından gerçekleĢtirilmiĢ olan tüm arabuluculuk giriĢimleri incelendi. ÇalıĢmanın bulguları, demokrasi ve anokrasi ile yürütülen ülkelerde liderlerin otoriter ülke liderlerine göre, göreve geldikleri zaman sonrasında daha hızlı bir Ģekilde arabuluculuğa baĢladıklarını ortaya koymuĢtur. Bu çalıĢmanın sonuçlarıayrıca, ülkelerin güç durumunun liderlerin arabuluculuk giriĢimleri üzerindeki etkisinin siyasi rejimlere göre farklı olduğunu da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
How do a state‟s political regime type and power status influence leader‟s mediation attempts? This study develops an explanation as a response to this question derived from the democratic peace theory which underlines the role of democratic norms in motivating state leaders to play a third party role in peace processes. Based on this approach, the expectation is that democratic country representatives are more likely to mediate especially in the early stage of their careers. In addition, I argue that the frequency and timing of leaders‟ mediation attempts are influenced by the state‟s regime types and power status. To conduct this research, I analyze the mediation activities initiated by state leaders between 1933 and 1999. The findings suggest that leaders of both democratic and anocratic regimes attempt for mediation sooner than the leaders of autocratic regimes. The study also found that major powers have the highest number of mediation attempts only if the mediator is representing a democratic state. The main finding is that effect of regime type may change based on power status.