Türkiyedeki güneş enerji santralleri üretim potansiyelinin enerji ve ekserji verimliliği açısından belirlenmesi
Determination of the production potential of solar power plants in turkey in terms of energy and exergy efficiency
- Tez No: 433054
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER UTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Sun Power Plant, Energy, Exergy, Efficiency, Photovoltaic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Güneş enerjisi santrallerinin verimliliği enerji ve ekserji analizi yaklaşımı ile belirlenecektir. Verimlilik değerleri ve geri dönüşüm süreleri hesaplamaları, tesisin kurulacağı alanın güneşlenme süresi ve güneş ışınımına bağlı olarak değişmektedir. Yaptığımız yazılım programında, seçtiğiniz bölgedeki değerleri temel alarak enerji performans verimi, ekserji verimi, ortalama panel sıcaklığını, gerekli güneş panel alanını, panel sayısını ve yıllık toplam Alternatif akım (AC) güç çıkışını hesaplamaktadır. Yapılan bu hesaplama ile santralin kurulmadan önce verimlilikleri belirlenerek uygun bir kurulum olup olmadığına karar verilmektedir. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün kaynaklarına göre, referans olarak aldığımız Türkiye'deki 7 bölgenin kWh/m2- yıl olarak karşılaştırılması yapıldığında ilk. Sırada yer alan bölgemiz 1460 kWh/m2- yıl ile Güney Doğu Anadolu, İkinci sırada 1390 kWh/m2- yıl ile Akdeniz, Üçüncü sırada 1365 kWh/m2- yıl ile Doğu Anadolu, dördüncü sırada 1314 kWh/m2- yıl ile İç Anadolu, beşinci sırada 1304 kWh/m2- yıl ile Ege, altıncı sırada 1168 kWh/m2- yıl ile Marmara, yedinci sırada 1120 kWh/m2- yıl ile Karadeniz bölgesi yer almaktadır. Yaptığım bu çalışmadaki amacımız, referans olarak aldığımız Türkiye'deki 7 bölgenin güneş enerjisi potansiyelinin yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün kaynaklarından yararlanarak, enerji ve ekserji analizlerini yapıp, Türkiye'deki güneş enerjisi santrallerinin performans analizleri ve termodinamik verimliliklerinin karşılaştırılmasıdır. Anahtar Kelimler: Güneş enerjisi santrali, enerji; ekserji, verim, fotovoltaik
Özet (Çeviri)
The efficiency of solar power plants will be determined by the energy and exergy analysis approach. Efficiency values and calculation of recycling times, the area where the facility and sunshine duration varies are depending on solar radiation. In our software, based on values in the area you choose, energy performance efficiency, exergy efficiency, the average panel temperature, essential solar panel area, panel number and the total annual alternating current (AC) calculates the power outlet. With these calculations made before the establishment of the plant efficiency is judged by determining whether an appropriate setup. According to the General Directorate of renewable energy sources, we get invoke the 7 regions in Turkey kWh / m2-year comparison. Our region ranks 1460 kWh / m2 in the South-East Anatolia, second place in 1390 kWh / m2 in the Mediterranean, the third row 1365 kWh / m2-year with Eastern Anatolia, fourth in 1314 kWh / m2-year with Anatolia, fifth in 1304 kWh / m2-year Aegean, sixth in 1168 kWh / m2 in the Marmara, seventh in 1120 kWh / m2-year located in the Black Sea region. What I aim of this study, we received invoke the seven regions of the solar energy potential in Turkey benefiting from Renewable Energy General Directorate of resources, energy, and make the Exergy analysis of solar power plants in Turkey is to compare the performance analysis and thermodynamic efficiency.