Deneysel akut travmatik timpan membran perforasyonunda dekspanthenol ve hypericum perforatum ekstresinin iyileşme üzerine etkisi
The effect of dexpanthenol and hypericum perforatum on closure of experimentally induced acute timpan membrane perforations
  1. Tez No: 435493
  2. Yazar: BARIŞ ERMİŞLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ONUR ODABAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Timpan Membran İyileşmesi, Hypericum Perforatum, Panthenol, Panthotenol, St. John's Wort, Tympanic membrane healing, Hypericum Perforatum, Panthenol, Panthotenol, St. John's Wort
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, Hypericum Perforatum ve Dekspanthenol'ün akut travmatik timpan membran perforasyonunda topikal olarak uygulanmasının kapanma süresine etkisini araştırmak; histopatolojik olarak perforasyon bölgesinde yaptığı fibrozis düzeyini belirlemektir. Materyal metod: 18 aylık, 25 adet dişi Wistar sıçan 3 gruba ayrıldı: Kontrol, Dekspanthenol, Hypericum Perforatum. Timpan membran rüptürü bir aspiratör ucu yardımıyla ketamin (50 mg/kg) ve ksilazin (5 mg/kg) anestezisi altında gerçekleştirildi. İlk grubun her iki timpan membranı perfore edilip, spontan iyileşme sürecine bırakıldı. İkinci grup sıçanın her iki membranı da perfore edildi ve bir tarafa sadece serum fizyolojik uygulandı, diğer taraf ise Dekspanthenol aldı. 3. grup için %0,3'lük standardize Hypericum Perforatum ekstresi %10 ETOH içinde çözdürüldü, böylece solüsyondaki hiperisin konsantrasyonu %0,0001 oldu. Bu grupta, bir taraf vehicle %10 ETOH alırken, öteki tarafa Hypericum Perforatum solüsyonu uygulandı. Her 3 günde bir ilgili tedavi ajanları emdirilmiş spongostan kulak yoluna yerleştirildi, klinik iyileşme 4., 7. ve 10. günlerde takip edildi. Sonuç: Her iki ajanda, timpan membran perforasyon kapanma sürelerini eşit derecede kısaltıp, fibrozis miktarlarını olumlu derecede arttırdı. Timpan membran rüptürü tedavisinde bu ürünlerin kolay bulunabileceği ve ucuz olmaları göz önünde bulundurulmalıdır. Yine de bu bilgiler yeni çalışmalara yol göstermesi, farklı konsantrasyon ve çözeltilerle detaylı çalışmaların yapılması gerekliliği de göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of Dexpanthenol and Hypericum Perforatum on the local wound healing process of acute tympanic membrane rupture by determining the degree of fibrosis on the perforated area histopathologically. Material and methods: 25 female Wistar rats, 18 month-old, were divided into three groups: Control, Dexpanthenol, Hypericum Perforatum. The tympanic membrane rupture was performed by using a needle under the ketamine and xylazine anesthesia (50 and 5 mg/kg respectively). First groups both membranes were perforated and left for spontan healing process. The second groups rats both membranes were perforated, one side has only taken serum physiologic application, the other side were with Dexpanthenol. For the 3th group, %0,3 standardized dry extract of Hypericum Perforatum had been dissolved as %3 concentration in %10 ETOH, hence hypericin concentration of the solution was %0,0001. Both ear membranes were perforated in this group and while one side were taken Hypericum Perforatum solution, the other one with its vehicle, ETOH. Once every three days absorbable sponge replaced in to the rats ear canal with the relevant agents. The wound healing were clinically followed at the 4th, 7th and 10th days. Conclusion: Both agents positively and equally induced the wound healing on the tympanic membrane in a shorter period by increasing the fibrosis rate. It should be also considered they can be obtained easily and be cost effective treatment for tympanic membrane rupture treatment. Therefore, further studies are required to develop these products for readily available in different solvents and concentrations.