The impact of foreign exchange rates on stock markets
Döviz kurlarının sermaye piyasalarına etkisi
- Tez No: 436782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE CEYLAN KARADAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döviz kurları, borsa endeksleri, nedensellik, Exchange rates, stock indices, causality
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma tezinin başlıca amacı Türk finansal piyasalarında döviz kurlarının hisse senedi piyasasına etkisini araştırmak olup, ayrıca bu iki piyasa arasındaki nedensellik ilişkisini de incelemektir. Bu doğrultuda ilk olarak verinin durağanlığını test edebilmek amacı ile Genişletilmiş Dickey-Fuller Testi uygulanmış, sonrasında döviz kurlarının hisse senedi endekslerine etkilerini araştırmak için Regresyon Analizi , ardından da hisse senedi ve döviz piyasaları arasındaki nedensellik ilişkisinin tespit edilebilmesi için Granger Nedensellik Testi uygulanmıştır. Döviz kuru olarak ABD Doları ve Euro ikullanılırken borsa endeksi olarak Ulusal 100 Endeksi (XU100), Hizmet Endeksi (XUHIZ), Finansal Endeks (XUMAL) ve Endüstri Endeksi (XUSIN) kullanılmıştır. Analizler 1 Nisan 2011 ve 31 Aralık 2015 dönemi kapsamında günlük veri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları ABD Doları ve Euro'nun hisse senedi piyasasında negatif etkileri olduğunu göstermektedir. Ancak Doların etkisi istatistiksel olarak daha anlamlı ve daha güçlüdür. Ayrıca, Garanger Nedensellik Testi sonuçları Dolar ile XUMAL ve XU100 endeksleri için çift yönlü bir ilişki öngörmektedir. Euro için ise, bir nedensellik ilişkisi tespit edilememiş olup, bu Euro'nun XU100 ve XUMAL Endeksleri üzerinde anlık bir etkisi olduğuna, ama XU-Endekslerini öngörüleme gücü bulunmadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research thesis is designed to investigate the impact of exchange rates on stock markets through focusing on Turkey with an additional aim of searching for the causal relationship in-between these two markets. For that purpose, first Augmented Dickey–Fuller Test is used to check for the stationary of data and then regression analysis is applied to examine the impact of exchange rates on Borsa Istanbul while Granger Causality Test is employed to search for the causal relationship in-between these two markets by employing US Dollar and Euro as the foreign exchange rate variables along with the indices of Borsa Istanbul, specifically, the National 100 Index (XU100), the Services Index (XUHIZ), the Financial Index (XUMAL) and the Industrials Index (XUSIN). In the analyses, daily data is utilized for the period between April 1, 2011 and December 31, 2015. The findings indicate that US Dollar and Euro have a significant negative impact on stock indices. However, the impact of US Dollar is found to be more significant. Besides, the results of the Granger Causality Tests show that there is a two way relationship between US Dollar and XUMAL as well as US Dollar and XU100, while no causal relationship could be found between either Euro and XUMAL or Euro and XU100 which can be interpreted as: Euro has an instant effect, but does not have a predictor power on XU-Indices.