Türkiye'den cihat bölgelerine gidenler üzerine bir araştırma
A research on those who went to jihad regions from Turkey
  1. Tez No: 437026
  2. Yazar: COŞKUN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AYDINALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cihat, Toplumsal Hareketler, Dini Hareketler, Cihat Bölgeleri, Jihad, Social Movements, Religious Movements, Jihad Regions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmada, toplumsal hareketler ekseninde dini hareketler içinden Türkiye'den“cihat bölgeleri”olarak tanımlanan ülkelerde savaşmaya giden Türk vatandaşlarının düşünsel alt yapısı incelenmektedir. Belge olarak cihada gidenlerin anıları ve şehit olanlar hakkında yazılanlar üzerinden tanıtılmaya çalışılmıştır. Türkiye'de varolan dini gruplar içinde“cihat”kavramına silahlı mücadele olarak anlam veren yapılar bulunmaktadır. Bu gruplar içinden 40 yıllık süreç içinde Afganistan, Bosna Hersek, Çeçenistan, Irak ve Suriye gibi ülkelere cihatçılar gitmiştir. Bu durumu açıklayabilmek için önce toplumsal hareketlerin oluşumu ve bireysel katılımla birlikte bu ülkeler hakkında bilgi verdikten sonra cihat düşüncesi, şehitlik ve mücahit kavramları; cihat bölgelerine gidenlerin sosyal profilleri, cihatçılara katılım süreçleri ve düşünsel arka planları aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines, within the frame of social movements, the intellectual background of Turkish citizens from religious groups who have been in countries so-called“jihad regions”to fight. This is intended to be achieved by means of documents such as diaries of jihadists and writings on martyrs.There are existing religious groups in Turkey who understand the concept“jihad”as an armed struggle. Among these, in a 40-year process, jihadists have been going to countries like Afghanistan, Bosnia Herzegovina, Checnya, Iraq and Syria. In order to make an explanation of this case, after giving theoretical perspectives on social movements and their individual participation, I will present basic informations about these countries, and debate the jihad notion and the concepts such as martyrdom (shahada) and mujahid. Lastly, I will discuss social profiles of those who have been in jihad regions, their participation processes to other jihadists, and their intellectual motivations.