Yazılı basında siyasi lider temsili:Erdoğan, İhsanoğlu ve Demirtaş örneği
The political leader representation in the wri̇tten press: The examples of Erdoğan, İhsanoğlu and Demirtaş
  1. Tez No: 440577
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Söylem, İdeoloji, Siyaset, Seçim, Temsil, Media, Discourse, Ideology, Politics, Election, Representation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Gazete ve dergi üretimiyle başlayan ve 1990'lara kadar 'basın' adıyla karşımıza çıkan medya kavramı, 1980 sonrası ortaya çıkan neoliberal politikalar ile birlikte daha fazla kar amacı gütmeye ve ideolojilerini bu doğrultuda şekillendirmeye başlayan bir kuruma dönüşmüştür. Siyasi aktörlerinin ve güç sahibi yöneticilerin görüş ve fikirlerini aktarma noktasında şüphesiz en etkili mecralardan biri konumunda olan medya, çıkarları ve ideolojileri doğrultusunda yayın politikalarını düzenlemeye başlamıştır ve günümüzde bu durum hala devam etmektedir. İdeoloji haberlerin aktarılması noktasında büyük önem arz etmektedir. Aynı anda ve aynı yerde gerçekleşen bir durum, ideolojik bakış açısına göre farklı şekillerde kitlelere sunulabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden ve 10 Ağustos 2014 günü gerçekleştirilen 12. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türk basınındaki yansımaları ve adayların gazetelerde nasıl temsil edilecekleri ele alınacaktır. Çalışma öncesindeki temel varsayımız, farklı ideolojilere sahip gazetelerin aynı olayla ilgili farklı gerçeklikler tasarlayabildikleri yönündedir. Teun Van Dijk'ın makro söylem analizi yönteminin kullanılacağı çalışmada ideolojik farklılıkların gazete sayfalarına yansımaları ve sahiplik yapılarının ilgili haberlerin metinlerinin inşasında nasıl etkin oldukları ortaya koyulmaya çalışılacaktır. Analizi yapılacak metinler 3-17 Ağustos 2014 tarihleri arasında yayınlanan Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazetelerinin ilk sayfalarında yer alan haber başlıkları, spotlar, ara başlıklar, haber metinleri ile haberlerin fotoğraflarıdır. Çalışma sonunda 3 farklı gazetenin 15 günlük yayınlarının takibinin ardından haber metinlerini nasıl şekillendirdikleri, tutumları ve benzerlikleri ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Elde edeceğimiz sonuçlar şüphesiz gazetelerin olayları kendi ideolojileri ve çıkarları doğrultusunda şekillendirdikleri sonucunu bizlere verecektir.
Özet (Çeviri)
With the advent of neoliberal policies after 1980, the concept of media, arising from the production of newspapers and magazines and known as press until the 1990s, has become an institution which aims to gain more income and shapes its ideologies for this purpose. The press, which is, undoubtedly, one of the most effective media as regards conveying the views and opinions of the political actors and the governments in power, has begun to arrange broadcasting policies in line with their interests and ideologies, which is still a reality today. Ideologies are of great significance with respect to conveying the news. An event which occurs in a specific place and time can be presented to masses in various ways according to the ideological point of view. This study aimed to analyse the reflections of the 12th presidential election in Turkish press, which was held on 10 August 2014 and kept the agenda in Turkey busy for a long time, and the way the candidates were represented in the newspapers. Our main hypothesis prior to the study was that the newspapers with different ideologies can design different realities about the same event. In this study, we used macro discourse analysis by Teun Van Dijk to demonstrate the ideological differences in the newspapers and how ownership structures become effective in the building of related news scripts. The news texts which were analysed in the study consist of the titles, spot news, subtitles, news stories that were published on the front pages of the Hurriyet, Sabah and Sozcu during the period of 3-17 August 2014. By following the issues of 3different newspapers for 15 days, we tried to find out how these newspapers shaped their news stories and their attitudes, and the similarities between them. The findings indicated that newspapers form the news in accordance with their own ideologies and interests.