Din-siyaset ilişkisi bağlamında Suudi Arabistan ve Vehhabilik
Religion and politics in Saudi Arabia: The case of Wahhabism
  1. Tez No: 440619
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Vehhabilik, Suudi Arabistan, Selefilik, Haricilik, Siyasal İslam, Wahhabism, Saudi Arabia, Salafism, Kharijite, Political Islam
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, dini içeriğiyle ön plana çıkartılan Vehhabiliğin siyasi boyutuna dikkat çekmektedir. Bu bağlamda Vehhabiliğin, Suudi yönetiminin şekillenmesinde ne tür bir rol oynadığı konusu irdelenmiş, Suudi Arabistan'ın kuruluşuyla birlikte Vehhabiliğin toplum ve devlet içindeki rolü çeşitli olaylarla açıklanmaya çalışılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Vehhabiliğin teolojik boyutu ele alınmıştır. Bu bağlamda Vehhabilikle ilişkilendirilen çeşitli görüşler açıklanmış, Vehhabiliğin bu görüşlerle benzeşen ve ayrışan yönlerine ışık tutulmuştur. İkinci bölümde ise Vehhabiliğin siyasi otorite ile girdiği ilişki süreciyle birlikte siyasi bir ideolojiye dönüşmesi, Suudi yönetiminin ortaya çıkışı ve gelişimi tarihsel olarak değerlendirilmiştir. Son bölümde ise Suudi Arabistan Devleti'nin ortaya çıkmasından günümüze kadar olan süreçte Suudi yönetimi ile Vehhabilik arasındaki ilişki çeşitli olaylarla değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with the political dimensions of Wahhabism which is generally brought into the forefront with its religious content. In this sense, this study tries to explain what kind of a role Wahhabism has played in the formation of the Saudi Regime. The impact of Wahhabism on the Saudi society and the state after the regime's foundation is also sorted out with the help of various cases. The first section discusses the theological aspects of Wahhabism. Within this context, various religious opinions associated with Wahhabism are explained and similar and different aspects between Wahhabism and these opinions are examined. The second section analyzes the transformation of Wahhabism into a political ideology along with its interaction with the political authority. In this context, the rise and development of the Saudi administration is historically evaluated. The final section deals with the relationship between Wahhabism and the Kingdom of Saudi Arabia starting from its formation until today.