Diyarbakır şehrindeki alışveriş merkezlerinin mekân ve müşteri analizi
Space and customer analysis of shopping centers in Diyarbakır city
- Tez No: 441278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAİT ŞAHİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş Merkezleri, Diyarbakır Şehri, Müşteri Davranışları, Mekân Analizi, Shopping Centers, Diyarbakir City, Customer Behaviors, Space Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın konusu Diyarbakır şehrinde faaliyet göstermekte olan alışveriş merkezlerinin mekânsal durumunun tespiti ve bu merkezleri ziyaret eden müşterilerin alışveriş merkezlerine olan tutumlarının analiz edilmesidir. Alışveriş merkezlerinin mekânsal özellikleri ve müşterilerin demografik özellikleri ile alışveriş merkezine yönelik müşteri algılarının belirlenmesi ve alışveriş merkezlerini tercih etmelerinde etkili olan unsurların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma ile alışveriş merkezlerinin daha fazla müşteri kitlesine ulaşabilmek amacıyla sosyal ve ekonomik düzeyi yüksek, nüfusun fazla olduğu mahallelerde ve ana caddeler üzerinde kuruldukları tespit edilmiştir. Alışveriş merkezlerinin sadece alışveriş yapılan yerler olmadıkları aynı zamanda sosyal ve kültürel aktivite amaçlı kullanılan mekânlar olduğu belirlenmiştir. Ayrıca müşteriler için alışveriş merkezinin ulaşılabilirliği, güvenliği, otopark imkânı, marka çeşitliliği ve sosyal etkinlikler faktörlerinin alışveriş merkezi seçiminde önemli faktörler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study examines the spaces of the shopping Centers in Diyarbakir and analyses the attitudes of costumers who visit these shopping centers. It aims to find out spatial characteristics of shopping centers, demographic characteristics of customers, their perceptions of shopping centers and the effective factors in the selection of these shopping centers. The thesis has indicated that shopping centers were founded on densely populated areas with high social class, economic income and on the main streets in order to reach more customers. It has further showed that shopping centers are not only places for doing shopping, they are also areas used for the purpose of social and cultural activities. Moreover it has been seen that accessibility to the shopping centers, security, parking facilities, brand diversity and social activates are important factors in the selection of shopping centers.