Bağlanma ve mizah anlayışı arasındaki ilişki
Correlation between attachment and humor
  1. Tez No: 441650
  2. Yazar: SERKAN ÖZYAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, Mizah Tarzı, Bağlanma, Bağlanma Biçimi, Humor, Humor Styles, Attachment, Attachment Styles
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada bağlanma ve mizah anlayışı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yapılan araştırmanın örneklemini İstanbul'da oturan 98 katılımcı oluşturmaktadır. Analiz için veriler,“Sosyodemografik Veri Formu”,“Çocukluk Çağı Travma Ölçeği”,“Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği”ve“Mizah Tarzları Ölçeği”form ve ölçekler ile 18 yaş ve üzeri, fiziksel ya da zihinsel engel sebebi ile soruları yanıtlayamayacak durumda olmayan gönüllü katılımcılardan alınmıştır. Veriler“Snowball Sampling”(Kartopu Örneklemi) yöntemiyle toplanmıştır. Çocukluk Çağı Travma Ölçeği duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal ihmal ve fiziksel ihmal alt ölçeklerine, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği güvenli, çekingen ve kaygılı alt ölçeklerine, Mizah Tarzları Ölçeği katılımcı, saldırgan, geliştirici ve yıkıcı alt ölçeklerine ayrılmıştır. Analiz bulgularına göre; güvenli bağlanma ile katılımcı mizah ve geliştirici mizah arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte çekingen bağlanma ve kaygılı bağlanma ile katılımcı mizah arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kaygılı bağlanma ile katılımcı ve yıkıcı mizah arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diğer yandan güvenli bağlanma ile saldırgan ve yıkıcı mizah arasında; çekingen bağlanma ile saldırgan, geliştirici ve yıkıcı mizah arasında; kaygılı bağlanma ile saldırgan ve geliştirici mizah arasında istatiksel anlamlı korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the correlation between attachment styles and humor. The sample of this study consists of 98 people that reside in İstanbul. The voluntary participants of this research are all above the age of 18 and do not have any mental or physical disability which would prevent them to answer the questions correctly. The participants were given the questionnaires of“Sociodemographic data Form”,“Childhood Trauma Scale”,“Adult Attachment Styles Scale”and“Humor Styles Scale”. The data was collected by“Snowball Sampling”method. The Childhood Trauma Scale measures; emotional abuse, physical abuse, emotional neglect and physical neglect, Adult Attachment Styles Scale measures; secure, avoidant and anxious and finally Humor Styles Scale measures; affiliative, aggressive, self-enhancing, and self-defeating. According to the results of these questionnaires, there is a significant correlation between secure attachment and affiliative and self-enhancing humor. There is also a significant correlation between avoidant and anxious attachments and affiliative humor as well as anxious attachment and affiliative and self-defeating humor. Therefore the fındings of the statistics suggest that there is a strong correlation between secure attachment and aggressive and self-defeating humor; avoidant attachment and aggressive, self-enhancing and self-defeating humor; anxious and aggressive and self-enhancing humor.