Adaptive roll control of guided munitions
Güdüm kiti tipi mühimmatların adaptif yuvarlanma kanalı kontrolü
  1. Tez No: 442293
  2. Yazar: NAZ TUĞÇE ÖVEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TÜRKER KUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eşyönlü Öğrenen Adaptif Kontrolcü, Güdümlü Bomba, Chebyshev Polinomlarıyla Belirsizlik Parametrizasyonu, Concurrent Learning Adaptive Control, Uncertainty Parameterization with Chebyshev Polynomials, Control of Guided Munitions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez güdüm kiti mühimmatların adaptif yuvarlanma kanalı kontrolü üzerine yapılan çalışmayı içermektedir. Güdüm kiti tipi mühimmatlar havadan havaya veya havadan karaya, hedef vurma kabiliyetleri lazer arayıcı başlık veya benzeri güdüm kitleriyle arttırılmış bombalardır. Bu mühimmatların uçuş zarfının doğrusal olmayan bölgelerindeki eksenler arası etkileşimler, kontrol probleminin çözüm uzayını adaptif kontrolcülere doğru genişletmiştir. Bu çalışmada kullanılan füze, motoru ve itki kuvveti bulunmayan ve güdüm algoritmasının ürettiği komutları ayrılma anındaki kinetik ve potansiyel enerjisi yardımıyla yardımıyla gerçekleyen bir Mk-82 bomba türevidir. Bu çalışmada öncelikle, ara değerleme prensibiyle çalışan iki döngülü yuvarlanma açısı kontrolcüsü ve onun ileri besleme kontrolcüsüyle güncellenmiş versiyonu ayrıca model takip eden kontrolcü yapıları ele alınmıştır. Dönü kanalına sirayet eden dinamik etkileşimler bu temel tasarımlarla bastırılamamış ve belirsizlik parametrizasyonu Chebyshev polinom açılımları ile yapılan model takip eden adaptif kontrolcülerle bu bozucu etki ortadan kaldırılmıştır. Çalışmanın devamı olarak da geçmiş ve güncel bilgileri kullanarak belirsizliği eşyönlü öğrenen bir algoritma ile model takip eden adaptif kontrolcü güncellenmiş ve bilinmeyen yuvarlanmayunuslama kanalı belirsizliklerine ait bir model elde edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an adaptive roll control scheme for guided munitions. Guided munitions are air-to-air or air-to-surface weapons which have enhanced target hit capabilities with laser seekers or similar guidance utilities. The dynamic interferences in nonlinear regions of the flight envelope, leads the studies on control of guided munitions to search for adaptive solutions. The missile used in this study has no propulsive forces and do the adequate maneuvers commanded by the guidance algorithm with its initial kinetic and potential energy. In this study first, the baseline roll autopilot is developed which is in cascaded two loop architecture augmented with a feedforward controller and a model reference controller structure. Since the coupling effects could not be eliminated with the baseline architecture, the control algorithm is improved with a model reference adaptive controller with Chebyshev polynomials based uncertainty parameterization. Then the study is extended by utilizing concurrent learning algorithm as the adaptation law to learn and reveal the unknown pitch-roll couplings.