Balıkesir ilinde meyve ağaçlarında zarar yapan Diaspididae (Hemiptera:Coccoidea) familyasına bağlı türlerin saptanması
Determination of species, belong to Diaspididae (Hemiptera:Coccoidea) family which is harmful for fruit trees, in Balikesir
- Tez No: 442781
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Diaspididae, Balıkesir, meyve bahçeleri, kabuklubit, Diaspididae, Balıkesir, Orchards, Scale Insect
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Balıkesir ilinin 16 ilçesinde 2014-2016 yıllarında yapılan bu çalışmada; önemli meyve ağaçlarında Şubat-Temmuz ayları arasında sürveyler yapılarak örnekler alınmıştır. Meyve bahçelerinde zararlı olan diaspididae familyasına bağlı kabuklubit türleri saptanmıştır. Örnekler; Balıkesir ilinin coğrafi durumuna göre sahil kuşağında yer alan Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Havran, Bandırma, Marmara ilçeleri ile, geçit ve dağlık bölge olarak görülen Altıeylül, Savaştepe, Susurluk, Gönen, Manyas, Bigadiç, İvrindi, Sındırgı ve Dursunbey ilçelerinden alınmıştır. Bu bölgelerdeki ekonomik öneme sahip olan zeytin, ceviz, elma, mandarin, şeftali, erik, dut ve ayva bahçelerinden 150 ayrı bölgede kabuklubit türleri aranmış ve toplanan örneklerden 89 adet preparat hazırlanmış, fotoğrafları çekilmiş ve teşhisleri yapılmıştır. Teşhisler sonucunda Diaspididae familyasına ait 7 tür saptanmıştır. Balıkesir ilinde özellikle sahil kuşağındaki zeytin bahçelerinde Parlatoria oleae'nın daha yaygın olduğu, zeytin hariç diğer meyve bahçelerinde baskın türün Pseudalaucaspis pentagona olduğu, Balıkesir ilinde sadece Havran ve Edremit ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan mandarinde ise baskın türün Aonidiella citrina olduğu ve bu türün özelikle daha yaşlı mandarin bahçelerinde dağılım gösterdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca Dursunbey ilçesinde Epidiaspis leperii türüne, Havran ilçesinde de Aonidiella auranti ve Chrysomphalus dictyospermi türleri saptanmıştır. Son olarak, Havran ilçemizin zeytin bahçelerinden alınan örneklerden birinde Aspidiotus nerii tespit edilmiş, fakat bu türün yaygın olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, surveys on scale insects were carried out in sixteen counties (Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Havran, Bandırma, Marmara, Altıeylül, Savaştepe, Susurluk, Gönen, Manyas, Bigadiç, İvrindi, Sındırgı and Dursunbey) during the years 2014 and 2016. Samples were taken from economically important fruit trees between February and July in both years to detect scale pest species belonging to the Diaspididae family. For this purpose, walnut, apple, mandarin, peach, plum, mulberry and quince orchards were surveyed in 150 different localities of Balıkesir province. Eighty nine samples were prepared. Their photos were taken and their identifications were made by the supervisor, Dr. Bulent Yaşar. As a result, seven species belonging to Diaspididae family were identified. The species, Parlatori oleae, was the most prevalent in olive orchard in the coastline of Balıkesir province while Pseudalaucaspis pentagona in other fruit orchards except olive. The species, Aonidiella citrina was found only in mandarin orchards, especially on older trees, in Havran and Edremit counties. Additionally, the species, Epidiaspis leperii in Dursunbey, Aonidiella auranti and Chrysomphalus dictyospermi in Havran were detected. The species, Aspidiotus nerii was detected only in one orchard in Havran, but it was not widespread.