Mersin ili Erdemli ilçesi (Merkez) folkloru
Erdemli (Center) folklore Mersi̇n
- Tez No: 442937
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Erdemli, folklor, halk edebiyatı, Mersin, halk kültürü, Erdemli, folklore, folk literature, Mersin, folk culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Bu çalışmada Mersin'in Erdemli ilçesine (Merkez) özgü, halkbilimin inceleme sahasına giren kültür varlıklarının derlenmesi, yazılı belgelerin ve yaşayanların hatıralarında olanlarının bir araya getirilmesi, şu anda yaşayanların yok olmadan kayda geçirilerek gelecek kuşaklara aktarılması ve değişik alanlarda çalışan araştırmacılara malzeme sunulması amaçlanmıştır. Çalışmaya esas olması için yazılı kaynaklar taranmış, yerleşim yeri incelenmiş, pek çok kaynak kişiyle yüz yüze görüşülerek veriler toplanmıştır. Defalarca sahaya gidilerek gözlem metoduyla kültürel unsurlar derlenmiş, gerekli olanların fotoğrafı çekilmiştir. Hayat ve kültür karşısında halkın tepkisi, ilgisi ve yorumu anlaşılmaya çalışılmıştır. Bütün bu çalışmalar yapılırken verilere ulaşmada muhatabımız olan herkese karşı mümkün olduğunca dostça davranılarak yaptığımız çalışmalardan insanların mutluluk duymaları ve bize yardımda gönüllü olmalarına özen gösterilmiştir. Sonuç olarak yörede dünden bugüne bozulmadan gelen bir insan yapısı, buna bağlı olarak insan hayatının çok değişik safhalarında geçmişin derinliklerine uzanan zengin bir kültürel dokunun varlığı; bunun yanında modern hayat tarzının ve teknolojinin büyük bir hızla bu yörede de varlığını ve tesirlerini ortaya koyduğu, bu nedenle eski ile yeninin, gelenek ile modernizmin bir arada yaşadığı; yöre insanının Orta Asya'dan, Atalarından yöreye taşıdıkları kültürel unsurları İslami ve batı tarzı değerlerle kaynaştırarak yaşattıkları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it's aimed to gather the cultural components of peculiar to Mersin's Erdemli (center) beside, to collect documents and memories of citizens, to transfer the living cultural components, to the next generations before death and to present the materials to the researchers who study in different fields. The literature was researched, the settlements were observed, and the data was collected by talking people to be basis of study. The cultural components were observed by visiting the region many times, and using observation method, the necessary ones were photographed. The reaction, interest and comments of citizens against life and culture is tried to be understood. During all these studies, we tried to be so kind to all the people whom we talked in data collection, so that they would be glad and be volunteer in helping. As a result, it was shown that a human behavior coming uncorrupted from the first settlement in the region to present, according to this, in various phases of human life, the presence of a rich cultural texture going trought to depths of history; however modern life style and technology brings up its existing and effects also in this region whit a great speed, because of this, the old and the new, the tradition, and modernism is living together. Also it was shown that the citizens of the region kept the cultural components that they carried from the middle Asia, and their ancestors by going together with the Islamic and west style alive, but by all means preventing.