Cumhuriyet Döneminde Gaziantep ekonomisinin Türkiye ve Ortadoğu açısından önemi
Importance of Gaziantep economy for Turkey and Middle East during the Republic
  1. Tez No: 443588
  2. Yazar: NEBAHAT TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Gaziantep ekonomi, Gaziantep Sanayi, Gaziantep ihracat, Ortadoğu, Gaziantep, Gaziantep economy, Gaziantep İndustry, Gaziantep Export, Middle East
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Ekonomi Politiği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Gaziantep tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye'nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş şehri olması ilin önemini daha da arttırmaktadır. Gaziantep 1980 yılından sonra sanayi alanında atılım yaparak hızla gelişmeye başlamıştır. Türkiye ihracatında tekstil ve halı sektörüyle en ön sıralarda yer almaktadır. Sahip olduğu ticaret potansiyeli ve girişimcilik ruhuyla dünya piyasalarına entegre olmuştur. Gaziantep sahip olduğu ekonomik potansiyelle çevre iller için de istihdam sağlamakta, diğer illere örnek olarak bölge kalkınmasını sağlamaktadır. Türkiye'nin güney sınır komşularıyla yakın ticari ve ekonomik ilişkiler geliştirerek bölgede sanayi ve ticaret merkezi olmayı başarmıştır. Gaziantep, Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan en önemli ticaret kapısı konumundadır. Ortadoğu ülkeleriyle geliştirdiği ikili ilişkiler ekonomik kalkınmayı hızlandırmıştır. Ortadoğu bölgesinin sürekli hareketli olması ve bölgede eksik olmayan savaş, il ihracatını etkilemektedir. Fakat bu olumsuzluklara rağmen Gaziantep Ortadoğu ihracatına kısmi azalmalara rağmen devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Gaziantep has hosted many civilization throughout the history That is one of the most important industrial and trade centers in Turkey. The importance of the city being the most developed city of the southeastern Anatolia Region increases. Gaziantep after 1980, by making progress in the field of industry it rapidly began to develop. The exports of textile and carpet industry in Turkey that is located in the front row.İt has been integrated into the world market with trade potential and the spirit of enterepreneurship.Gaziantep provides employment fort he environment with economic potential, provides for the development of region as an example to other cities. Turkey's southern border with countries in the region has become an industrial and trade center by developing close trade and economic relations. Gaziantep, the most important trade port of Turkey to the middle east. Developed bilateral relations with the countries of the middle east, economic development has accelerated. The Middle east region is constantly moving and without missing a war in the region, affects city exports. But although these negativeness Gaziantep, continues although partial decrase to Middle east on exports.