Mobilya endüstrisinde test teknik / standart uygulamaları : Artvin ili örneği
Test technical / applications of standard in furniture industry: The case of Artvin
  1. Tez No: 444804
  2. Yazar: MEHMET AKİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap endüstrisi, mobilya, test teknikleri, standartlar, kalite, Woodworking ındustry, furniture, test technıques, standard, quality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Türkiye'de işletmelerin çoğunda kalite kontrol rastgele yapılmakta ya da hiç yapılmamaktadır. Kontrol ve test aşamaları genellikle basit düzeyde kalmakta ve ayrıntıya dikkat edilmeden gerçekleştirilmektedir. Kalite kontrol ile ilgili kanunlarla belirlenmiş birçok standartlar mevcuttur. Fakat işletmelerin coğrafi yapı sisteminde dağınık olması, farklı ölçeklerdeki işletmelerin uygulamaları gereken mevzuatı bilinçli olarak uygulamalarına engel olmaktadır. Ayrıca yürürlüğe konulan yasaların sahada denetimlerin istenen düzeyde olmaması kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Bu durumlar önemli ölçüde ekonomik kayıplara sebep olmakta ve üretilen ürünlerin, ulusal pazardan ziyade uluslararası pazarda yeterli paya ulaşamamaktadır. Mobilya üretiminde yapılan yanlışların önlenmesi yerine, hatayı ayıklama yöntemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, günümüz mobilya endüstrisi kalite kontrolünde kullanılan test/standart teknikleri araştırılmıştır. Çalışma Artvin ilindeki mobilya işletmelerini kapsamaktadır. Veriler yüz-yüze anket yöntemi yardımıyla elde edilmiş olup, 165 işletme çalışanına anket uygulanmıştır. Böylelikle tüm ülke bazında da işletme ve çalışanlar için neyin ne kadar önem taşıdığı, nasıl olması gerektiği gibi görüşler alınmıştır. Sonuç olarak, mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletme çalışanlarının yaş, eğitim düzeyi, işletmedeki pozisyonu ve görev süreleri itibariyle mobilya test standartlarına ilişkin bazı cevaplar arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey in the most of the companies, quality control is made randomly or never made. Control and test phases are generally simply and they are carried out without considering the details. About quality control there are a lot of standards which were laid down by the laws. But companies are spread over different geographical areas and this hinders enterprises in various scales to apply consciously the legislation, which they have to apply. Also field supervision of the laws which were put into effect are unsatisfactory and that affects the quality negatively. These situations cause economic losses at considerable extent and manufactured products cannot gain a satisfactory place in the international market rather than national market. Instead of hindering the defects in furniture manufacture, debugging methods are commonly used. In this study, today's testing/standard techniques used for quality control in furniture industry are researched. The study contains the furniture companies in Artvin. Data were gathered by using face to face survey method and 165 company personnel have been surveyed. Hereby on country basis, opinions about what and how much is important for companies and personnels and how it supposed to be are received. As a conclusion, it was found out that there is a meaningful relationship between answers about the test standards in furniture sector in considering the age, educational level, positions in company and period of work in office of the company personnel