Biber hatlarında moleküler markörlerle genetik ilişkilerin belirlenmesi
Genetic diversity of pepper lines using SRAP molecular markers
  1. Tez No: 444985
  2. Yazar: YAHYA NAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA İLBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, genetik akrabalık, SRAP, polimorfizm, pepper, genetic diversity, SRAP, polymorphism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, biber saf (Capsicum annum L.) hatları arasındaki genetik ilişkinin belirlenmesi ve ıslah programının etkinliğinin arttırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 35 adet çarliston ve 44 adet dolmalık biber saf hatları arasındaki genetik benzerlik, SRAP (Sequence Related Amplified Polymorphism) markörü ile araştırılmıştır. Çarliston biber hatları için 71 ve dolmalık biber hatları için ise 24 SRAP primer kombinasyonu denenmiştir. Kullanılan primer çiftlerinden çarliston biber hatlarında 50, dolmalık biber hatlarında ise 15 kombinasyon polimorfizm göstermiş ve bu kombinasyonlar değerlendirmeye alınmıştır. Çarliston biber hatları için 123 adet, dolmalık biber hatları için ise 25 adet polimorfik bant elde edilmiştir. Çarliston biber hatlarının genetik benzerlik düzeyleri 0.62 ile 0.98 arasında değişim göstermiştir Buna karşılık dolmalık biber hatlarının genetik benzerlik düzeylerinin 0.54 ile 1.00 arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen dendogramlarda, genetik olarak en uzak bireyler çarliston biber hatları arasında 185 ile 193 nolu bireyler iken, dolmalık biber hatları arasında ise 141 ile 168 nolu bireyler olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte çarliston grubunda genetik olarak yakın hatlar 190-191 ve 218-219, dolmalık grubunda ise 163-164, 183-184 ve 180-181 nolu hatların olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde SRAP markörü ile kendilenmiş saf hatların genetik uzaklıklarının belirlemede başarılı olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the genetic relationship between the inbreed pepper (Capsicum annum L.) lines and increase the efficiency of breeding programs. We investigated genetic similarity of 35 inbreed charleston pepper lines and 44 inbreed bell pepper lines by SRAP (Sequence Related Amplified Polymorphism) markers. The seventy one and twentyfour SRAP markers were tested for charleston and bell inbreed pepper lines, respectively. Out of the tested primer pairs, 50 combination for inbreed charleston pepper lines and 15 combination of inbreed bell pepper lines showed polymorphism, while 123 polymorphic bands were obtained in charleston pepper lines, bell pepper lines gave 25 polymorphic bands. The genetic similarity ranged between 0.62 and 0.98 for charleston lines, between 0.54 to 1.00 for bell pepper. In the obtained dendrograms, genetically farthest individuals were 185 and 193 in charleston pepper, 141 and 168 in bell pepper. However, genetically the closest lines in charleston group were identified as 190-191 and 218-219 while in green pepper group closest lines were determined as 163-164, 183-184 and 180-181. Consequently, we obtained that SRAP markers were able to determine the genetic diversity of inbreeding lines.