Sicill-i Ahvâl defterlerine göre İstanbul doğumlu Ermeni devlet adamları
Armenian civil servants born in Istanbul according to Sicill-i Ahvâl documents
  1. Tez No: 445697
  2. Yazar: HARUN TUNCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHA NİYAZİ KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Bürokrasi, II. Abdülhamit, Memur, Sicill-i Ahvâl, Ottoman, Bureaucracy, Abdülhamit II, Civil Servant, Sicill-i Ahvâl
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Klasik Osmanlı döneminde bürokraside görev yapan devlet memurlarının sicilleri düzenli olarak tutulmamıştır. 1839'da ilan edilen Tanzimat Fermanı ile her alanda olduğu gibi bürokrasi alanında da reformlar yapılmıştır. Böylece devletin idari organlarında ihtisaslaşma başlamıştır. Özellikle II. Abdülhamit döneminde gelişen bürokrasi neticesinde memur istihdamı için bir takım düzenlemelere gidilmiştir. 1879 yılında Sicill-i Ahvâl Komisyonu'nun kurulmasıyla, memurların sicil kayıtları tutulmaya başlamıştır. Bu komisyon tarafından tutulan defterlere de Sicill-i Ahvâl Defterleri denilmiştir. Yapılan bu çalışmayla yakın dönem Osmanlı memurlarının biyografilerinin tutulduğu Sicill-i Ahvâl Defterleri esas alınmış ve İstanbul doğumlu Ermeni Memurların özgeçmişleri incelenmiştir. Memurların İdari, hukuki, sağlık, eğitim alanlarındaki durumlarından başka tayin, atama, maaş, alınan cezalar ve memurların aldıkları nişan ve rütbeler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Personal registers of the civil servants in bureaucracy is not regularly recorded during the classical age of Otoman Empire. After Gülhane Hatt-ı Hümayun, declared in 1839, reforms in bureaucracy was put into practice like in other fields. Consequently a specialization period began the administrative bodies of the state. Some adjustments were made for the employment of the civil servants during the reign of Sultan Abdulhamid II, as a result of the thriving bureaucracy. After the esteblisment of the commission of Sicill-i Ahvâl, the personal registers of the civil servants started to be recorded. And the records kept in a book by this commission named the book of Circumstance Recordings. This study analysed the cirriculum vitae of the Armenian civil servants, who were born in İstanbul, based on the Book of Circumstance Recordings in which the biographies of the Ottoman civil servants in the recent era were recorded. Apart from their administrative, legal, healt, educational, conditions, appointments, designations, salary, the punishments, received and the markers and ranks of the civil servants were set forth.