Türkiye'de uluslararası düzeyde tanınan keman solistlerinin eğitim geçmişleri ve yorumculuk yöntemlerinin incelenmesi
Educational backgrounds and analyzing interpretation methods of Turkish violin soloists who are well-known at international level
- Tez No: 445810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET HAKAN ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Solist, Keman Solisti, Virtuoz, Yorumculuk Yöntemleri, Keman Tekniği, Soloist, Violin Soloist, Violin Technique, Virtuoso, Interpretivism Methods
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu çalışma, keman eğitiminin en ileri seviyesi olan solist yorumcuların; eğitimleri, yaşamları, çalgı teknikleri ve sanatçı kimliklerini ele almıştır. Böylece Türkiye'de uluslararası düzeyde tanınan keman solistlerinin eğitim geçmişleri ve kullandıkları yorumculuk yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, belli ölçütlere göre Türkiye'de uluslararası düzeyde tanınan keman solisti olarak saptanan kişiler oluşturmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu; bu keman solistlerinden araştırmaya katılmayı kabul etmiş sekiz keman solisti oluşturmuştur. Çalışmada Atilla Aldemir, Cihat Aşkın, Tayfun Bozok, Suna Kan, Hakan Şensoy, Özcan Ulucan, Tunç Ünver, Tuncay Yılmaz'ın eğitim geçmişleri ile kendi tecrübeleriyle oluşturdukları yorumculuk yöntemlerini belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme ve anket formu tekniği uygulanmıştır. Araştırma; keman solistlerinin eğitim geçmişleri ve yorumculuk yöntemlerini, biyografik yaşam öyküleri çerçevesinde öğrenmek amacıyla, örnek olay tarama modeline uygun, nitel bir çalışmadır. Elde edilen veriler nitel araştırma yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırmada haklarında çok az çalışma yapılmış olan Atilla Aldemir, Cihat Aşkın, Tayfun Bozok, Suna Kan, Hakan Şensoy, Özcan Ulucan, Tunç Ünver, Tuncay Yılmaz'ın; yaşamı, solistlik kariyeri, yorumculuk yöntemleri ve eğitim geçmişleri incelenmiştir. Türkiye'de uluslararası düzeyde tanınmış bu keman solistleri önemle üzerinde durulması gereken sanatçılardır. Araştırma dört ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde problem belirtilmiş; kuramsal çerçeve, amaçlar, sınırlılıklar açıklanmıştır. Araştırmanın içeriğine katkı sağlayan bazı terimler ve kısaltmalar, ilgili araştırmalar tanımlanmıştır. İkinci bölümde yöntem belirtilmiş; araştırmanın modeli, evreni, verilerin toplanması, verilerin yorumlanması ve çözümlenmesi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde bulgular ve yorumlara yer verilmiştir. Bu bölüm solistlerin eğitim geçmişleri ve yorumculuk yöntemleri olmak üzere iki temel başlık altında incelenmiştir. Eğitim geçmişleri; özgeçmişleri ve hayat hikayeleri olarak iki başlık altında incelenmiştir. Yorumculuk yöntemleri; keman yay (sağ el) tekniği, keman tutuş (sol el) tekniği, repertuar bilgisi, keman ekolleri ve keman eğitimi ile solistlerin günlük yaşantıları olarak beş başlık altında incelenmiştir.Dördüncü bölümde sonuçlar ve öneriler açıklanmıştır. Araştırmanın geniş kapsamı nedeniyle sonuç ve önerilerin anlaşılır olması için sonuç ve öneriler; bulgularda yer alan başlıklara göre incelenmiştir. Sonuçların elde edildiği solist ya da solistler ayrıca belirtilmiştir.Bu araştırmadan elde edilen bulgular; Türkiye'de uluslararası düzeyde tanınan az sayıda keman solisti hakkında yeterli biyografik bilgi olmadığını ve kullandıkları yorumculuk yöntemlerinin araştırılmadığı için bilinmediğini göstermiştir. Bu verilerin, çalgı eğitiminin en ileri noktası olan solist yorumcu eğitimi açısından önemli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca uluslararası düzeyde Türkiye'yi temsil eden değerli keman solistlerinin yaşam öyküleri ve yorumculuk yöntemlerine dair bilgiler kalıcı hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on the educational background, experiences, instrumental techniques and virtuoso identities of violin soloist interpreters. Within this framework, the main aim is to define educational background and interpretation methods of Turkish worldwide known violin soloists.The research population consists of Turkish violin soloists who are well-known at international level and eight violin soloists who accepted to be the respondents for this study compose the research samples. The study was conducted by semi-structured interview and semi-structured questionnaire form in order to define the educational background interpretation methods of interviewees that are Atilla Aldemir, Cihat Aşkın, Tayfun Bozok, Suna Kan, Hakan Şensoy, Özcan Ulucan, Tunç Ünver, Tuncay Yılmaz. This study is qualitative, which is based on case study survey model and the acquired data was analyzed by qualitative research methods. In this study, lives, careers as soloists, interpretation methods and educational backgrounds of these virtuosos were analyzed that there are very few studies about them. These well-known violin soloists are the ones that one should put excessive emphasis on. The study includes four chapters. In the first chapter, the problem, theoretical framework, aims and limitations of the study were determined. Some concepts and abbreviations were defined, and related studies were referred. In the second chapter, methodology was defined; the model and universe of the study, gathering, interpreting and analyzing of the data were explained. Third chapter includes findings and comments. Soloists' educational backgrounds and their interpretation methods are the two main sub-titles. Educational backgrounds were analyzed through the soloists' biography and personal background. Interpretation methods were analyzed through violin bow (right hand) technique, violin grip (left hand) technique, repertoire knowledge, violin ecoles and soloists' daily life. Fourth chapter gives the conclusion and recommendations. Since the study is quite broad in scope, the conclusion and recommendations were indicated according to the titles of the findings chapter in order to make the chapter more comprehensive. Also it was highlighted that which results refer to which soloists.The findings of the study reveal that there is not enough biographic information about these rare worldwide known Turkish violin soloists in the literature hence it is hardly known about their very own interpretation methods because of inadequate studies. Therefore it is understood that the findings are important for soloist interpreter education, which is the headmost level of the instrument education. In addition to this, information about life histories and interpretation methods of these precious violin soloists who represent Turkey at international level becomes permanent by this study.