Türk basınında din-sekülerleşme ilişkisi (2007 sonrası)
Relationship between religion-secularization in the Turkish press (post-2007)
- Tez No: 446162
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZLİ POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Sekülerleşme, Laiklik, İdeoloji, Ötekileştirme, Güç, İktidar, Hegemonya, Religion, Secularization, Secularism, Ideology, Othering, Power, Rulership, Hegemony
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu tezin amacı, moderniteyle birlikte düşünsel alana giren din-sekülerleşme ilişkisinin Türkiye'deki belli başlı ulusal gazetelerin köşe yazılarında ele alınışını ortaya çıkarmaktır. Bu çerçevede çalışmada sekülerleşme kavramsal ve kuramsal olarak ele alınmış ve bu kavramla ilintili olarak laiklik Türkiye özelinde din-devlet ilişkisi ana ekseninde tartışılmıştır. Daha sonra ise bulgular ve yorum kısmının analizinde kullanılacak yöntem ve model teze uyarlanarak modelin kullanılacak kısımları irdelenmiştir. Bu çerçevede uygulama kısmını, kavramsal laiklik ve sekülerleşme ile tipolojik sekülerleşme tartışmalarının analizi oluşturmaktadır. Bulgular çerçevesinde Türkiye'de sosyal anlamda yaşanan dikey hareketliliğin yatay bir sekülerleşmeye neden olduğu gözlemlenmiştir. Fakat bunun sekülerleşme-din ilişkisi açısından ters orantılı bir ilişki yerine diyalektik tarzda ele alınabileceği görülmektedir. Gazetelerde sekülerleşme ve laiklik tartışmalarının ele alınışında kavramların yeniden üretilme aşamasında ideolojik tutum, öteki algısı, güç/iktidar ilişkisindeki konum gibi faktörlerin önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Bu çerçevede güce referansı noktasında iktidarın“rıza”ya dayalı bir hegemonik tutumla kavramlara yön verdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal the handling of religion-secularization relation which has entered to intellectual field together with modernization, in columns of major newspapers. In this frame, secularization was handled conceptually and theoretically and related with this concept, secularism was discussed specific to Turkey and at main axis of religion-state relation. After that, findings as well as method and model to be used in the analysis of comments section were adapted to the thesis and the parts of the model to be used were examined. In this frame, application part consists of conceptual secularism and secularization and the analysis of typological secularization discussions. In the frame of findings, it was observed that the encountered vertical activity in social means in Turkey caused a horizontal secularization. However, it is observed that this can be handled in dialectic style instead of an inversely proportional relation in terms of secularization religion relation. It is observed in the handling of secularization and secularism discussions in the newspapers that factors such as ideological attitude, perception about the other, placement in power/rulership relation have an important place. In this frame at“reference to power”point, it can be said that rulership directs concepts with a hegemonic attitude which depends on consent.