Hakkâri ilinde yoksulluğun sosyoekonomik nedenleri ve sonuçları
Hakkâri̇ province in poverty socioeconomic causes and consequences
- Tez No: 446196
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ AKSU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele, Sosyoekonomik Nedenler, Hakkâri, Poverty, Poverty Alleviation, Socioeconomic Reasons, Hakkâri
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 158
Özet
Yoksulluk, insani gereksinimlerini karşılayamama hali olarak tanımlanmaktadır. Yoksulluk, insanlık tarihi boyunca en önemli toplumsal sorun olmuştur. İlk çağlardan günümüze kadar şekli değişse de hala çözülememiş bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Türkiye'de ve dünyada yoksullukla mücadele konusunda oldukça önemli gelişmeler sağlanmıştır. Toplumsal refahı artıran çok boyutlu politikalar günümüzde uluslararası kurum ve kuruluşların da katkısıyla önemli artış göstermektedir. Küreselleşme ile birlikte yoksullukla mücadelede önemli bir değişim söz konusu olmuştur. Türkiye'de de 1990'lı yıllarla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde artan şiddet olayları sonucunda önemli oranda yoksulluk artmıştır. Çalışmanın esasını Hakkâri ilinde yoksulluğun sosyoekonomik nedenleri ve sonuçları oluşturmaktadır. Çalışma yoksulluğun Hakkâri ilindeki görünümünü esas alarak çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, kavramsal olarak yoksulluğu ele alarak yoksulluğun türleri, nedenleri ve ölçme endeksleri açıklanmaktadır. İkinci bölümde, uluslararası boyutta yoksulluk ve yoksullukla mücadelede uluslararası kuruluşların önemi değinilmektedir. Üçüncü bölümde Türkiye'de yoksullukla mücadele ve politikaları açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde ise Hakkâri ilinde yoksulluğun sosyoekonomik durumu değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Poverty is defined as a state to meet humanitarian needs. Poverty is the most important social problem through out human history. The shape of the first ages till today continues to exist as a social problem has not changed, still resolved. In Turkey and in the world has achieved important advances in the fight against poverty. Multi dimensional policies that increase social welfare today is significantly increased with the contribution of international institutions and organizations. Globalization has been concerned with a significant change in poverty. Turkey, as a result of the increased violence in the East and Southeast Anatolia with the 1990 poverty has increased significantly. The study is based on the Hakkâri createsocio-economic causes and consequences of poverty in the province. Working poverty Hakkâri aims to develop solutions based on the appearance of the province. The study consists of four parts. The first part, conceptual kind of poverty by addressing poverty, explains why and measurement index. In the second part, the international dimension of poverty and the fight against poverty is mentioned the importance of international organizations. In the third section describes the fight against poverty and politics in Turkey. In the fourth section considers the socio-economic situation of poverty in Hakkâri province