Yerleşim ölçeğinde uygulanan ekolojik kriterlerin getirdiği ek maliyet ve geri kazanımı
Additional costs and reimbursement of ecological criteria i̇mplemented at the residential site scale
- Tez No: 446631
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ekotasarım, Maliyet Analizi, Geri Kazanım, Eco Design, Cost Analysis, Reimbursement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Fosil yakıtların tükeniyor olması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını gündeme getirmiştir. Enerjinin yoğun olarak kullanıldığı yapı sektöründe de, çok eskilerden beri tasarım kararlarında etkili olan yenilenebilir enerji kaynakları günümüzde mekanik sistemlerin de eklenmesiyle ekolojik yapılar adını almıştır. Yapının daha tasarım aşamasında iken enerjinin verimli kullanımı için pasif sistem kararlarının alınması yeterli olmadığı durumlarda mekanik sistemlerin eklenmesi önerilmektedir. Yeni teknoloji mekanik sistemlerin devreye girmesiyle yapının ilk maliyeti artmaktadır. Ancak kısa bir süre sonra kendini amorti ederek, enerji üretmekte ve ilerleyen süreçte yatırımcıya kazandırmaktadır. Bu çalışmada; yerleşim ölçeğinde eko ölçütlerin kullanılmasıyla oluşan kazançların araştırılması ve yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla; • Tasarım aşamasında mümkün olduğunca pasif sistemler kullanmak, • Mekanik sitemlerin eklenmesiyle oluşan ek maliyetin kısa sürede geri kazanıldığı ve devam eden süreçte kullanıcının kazançlı olduğunu göstermek, • İnşaat kapasitesi büyüdükçe eko ölçütlerin yapıya getirdiği ek maliyetin azalıp, geri dönüşüm süresinin kısalacağını göstermek amaçlanmıştır. Çalışmada yapıya eklendiğinde hiç kazanç sağlamayan sistemlerde tespit edilmiştir. İlk yatırım maliyetinin çok yüksek olmasına karşın geri dönüşümü olmayan ya da çok az olan sistemler piyasa koşullarında da tercih edilmemektedir. Bu tür sistemlerin yaygınlaşmasına gereksinim duyulmaktadır. Bazı sistemlerin tanınıp, uygulanıyor ve yerli üretim oluşu geri kazanım sürelerini çok kısaltmıştır. İlk yatırım maliyetinin yüksekliğine karşın, yıllık geri kazanımı da yüksek olan sistemler ise kısa sürede amorti olup devamında da yüksek oranlarda kazandırmaktadır. İnşaat kapasitesi büyüdükçe (küçük inşaatlara göre) kurulum maliyetlerinin azaldığı, yıllık geri kazanım miktarlarının arttığı ve amortisman süresinin çok daha kısa olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Running out of fossil fuels that situation has lead to use of renewable energy sources. The energy is heavily used in the construction sector that renewable energy sources were effective of designing decisions. Therefore, today it's called ecological structures with the addition of mechanical systems. Getting decision of passive systems for the efficient use of energy while the design phase of the building where it is not sufficient to add more mechanical systems are recommended. New technology with the mechanical systems make cost of the construction expensive. However, in shortly period it pays for itself, to produce energy and It gives investors subsequently. In this work; to investigate the extent of the gains made through the use of echo and is aimed at the settlement scale dissemination. For this purpose; • Use of passive systems as possible in the design phase, • The additional costs occurred by the addition of the mechanical system and the ongoing recovery process as soon as possible to show that the user is profitable, • Construction capacity when grown, echo decreases the extent of the additional costs associated structures, to show the recovery time will be shortened. For systems that do not provide any earnings structure has been determined when the study added. Non-recycling systems or low recycling is not preferred in the market conditions because of the first initial cost is too high. Such systems are needed to become widespread. Some systems are recognized, implemented and domestic production make the recovery time short. Despite the high initial investment cost, annual recovery also is paying off in a short time in the high systems continue at high rates gives in. When construction capacity grow (by small construction) installation costs are decreased, increase in the annual recovery amount and the depreciation period was found to be much shorter.