Denetimli serbestlik eğitimlerinin sosyal süreçlere etkisi
Effects of the probation rehabilitation programs on social problems
- Tez No: 447755
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL MAMATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Denetimli Serbestlik, Yaşam Doyumu, Sosyal Güven, Çatışma, Çatışma Çözme, Probation System, Life Satisfaction, Social Trust, Conflict, Conflict Resolution
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan yetişkin hükümlüler ile denetimli serbestlik sistemiyle ilişiği bulunmayan yetişkinlerin sosyal güven, yaşam doyumu ve çatışma çözme becerileri konularındaki benzerlik ve farklılıklarının araştırılmasıdır. Ayrıca, denetimli serbestlik eğitimlerinden Hayat İçin Değişim Grup Çalışmasının denetimli serbestlik hükümlülerinin sosyal güven, yaşam doyumu ve çatışma çözme becerilerine etkisinin araştırılması ve sosyal güven, yaşam doyumu ve çatışma çözme becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmanın örneklemi Bolu Denetimli Serbestlik müdürlüğünce denetim ve takibi yapılan hükümlüler ve Bolu ilinde yaşayan ve denetimli serbestlik sistemiyle ilişiği bulunmayan yetişkinlerden oluşturulmuştur. Yapılan analizler sonucunda iki grubun çatışma çözme becerileri konusunda özellikle de öfke kontrolü konusunda birbirinden farklılık gösterdiği görülmüştür. Ayrıca grup çalışması sonrasında hükümlülerin devlete güven, geleceğe güven, kişiler arası güven ve çatışma çözme becerilerinin arttığı görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda ayrıca çatışma çözme becerilerinin alt boyutlarından olan öfke kontrolü üzerinde devlete güven ile kişiler arası güven etkileşiminin anlamlı olduğu, çatışma çözme becerilerinin alt boyutlarından olan her iki tarafın gereksinimlerine odaklanma üzerinde devlete güven ile geleceğe güven etkileşiminin anlamlı olduğu ve çatışma çözme becerilerinin alt boyutlarından olan her iki tarafın gereksinimlerine odaklanma üzerinde devlete güven ile kişiler arası güven etkileşiminin anlamlı olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the similarities and differences between the convicts who are under probation system and the people who are not convicts and not under the probation system in social trust, life satisfaction and conflict resolution. The second purpose of the research is to investigate the effects of the rehabilitation program among the convicts in social trust, life satisfaction and conflict resolution. The last purpose of the research is to investigate the relationships between social trust, life satisfaction and conflict resolution. For the purpose of this research, the research sample is selected from Bolu Probation Office and from people who live in Bolu. The findings reveal that the two study groups differ from each other in conflict resolution and especially in anger management. Also after the rehabilitation program, trust to the government, trust to future, trust to other people and conflict resolution skills increased. The findings also reveal that anger management has a moderator role between the trust to the government and trust to others; to focus on the needs of the two has a moderator role between the trust to the government and trust to future; and to focus on the needs of the two has a moderator role between the trust to the government and trust to others. The research findings have been discussed in the light of the relevant literature.