Ataol Behramoğlu hayatı ve şiiri
The life and poetry of Ataol Behramoglu
  1. Tez No: 447815
  2. Yazar: FİGEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECAT BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ataol Behramoğlu, Avrupa, Şiir, Fikir, Eylem, Ataol Behramoglu, Europe, Poem, Idea, Action
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
1960'tan itibaren şiirlerini yayınlamaya başlayan A. Behramoğlu, son dönem edebiyat hayatımızın önde gelen şairlerindendir. İlk şiir kitabı 1965 yılında basılan Bir Ermeni General'dir. Son şiir kitabı ise ellinci sanat yılı adına yayınladığı Yarım Yüzyıldan Şiirler'dir. Bu çalışmada Ataol Behramoğlu'nun, şiirini merkez alarak hayatını inceledik. Bu yapılırken, hayat ile birlikte şiirinin de gelişme evrelerini göstermeye çalıştık. Açıklayıcı ve tamamlayıcı özelliği varsa şiir dışındaki eserlerine de temas ettik. Eseri Giriş'ten sonra altı bölüm üzerine kurduk. Önsöz'de ne yapmak istediğimizi, sonuç bölümünde de yaptıklarımızı anlattık. Eserin amacı Ataol Behramoğlu 'nun mümkün olduğunca tam bir biyografisini ortaya koymak olmuştur.
Özet (Çeviri)
A. Behramoglu, who has started to publishing his poems in 1960, is one of the outstanding poets of our last era literature. The first poem book of this Armenian General has been published in 1965. His last poem book that was published in honor of his 50th anniversary in art was named '' Poems from Half a Century.'' In this study we have inspected the life of Ataol Behramoglu on the axis of his poems. WE tried to find show the development phases of his poems in unison with the development phases of his life. We included his non-poetic work whenever it provided explanatory and complementary details. The manuscript has been established on six chapters following the Introduction. Preface explains what we wanted to do and Conclusion elaborates on what we have accomplished. The aim of this work has been put forward a complete biography of Ataol Behramoglu.