Siyasal ve toplumsal gelişmeler ışığında demokrasinin sancılı yılları (1961- 1971)
Pained years of democracy in the light of political and social developments (1961- 1971)
  1. Tez No: 447852
  2. Yazar: MUSTAFA SALEP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, 27 Mayıs Darbesi, 12 Mart Muhtırası, Siyasi Partiler, Öğrenci Olayları, Democracy, 27th May Coup, 12th March Memorandum, Political Parties, Student Incidents
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1183
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin 27 Mayıs 1960 ile 12 Mart 1971 tarihleri arasında geçirmiş olduğu siyasal ve toplumsal gelişmeler incelenmiştir. Türk siyasi hayatına katkı sağlama düşüncesiyle, Türkiye'nin iç siyasetine dair oldukça fazla olayın yaşandığı bu dönem, çalışma konusu olarak belirlenmiştir. Çalışmamız, beş ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. 27 Mayıs 1960 tarihli askeri darbe ile kesintiye uğratılan Türk demokrasisinin gelişimi, asker ve sivil ilişkileri yanında siyasi partilerin ve hükümetlerin faaliyetleri ile birlikte değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu dönemde, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki gizli örgütler ve darbe girişimleri değerlendirilmiş, askerlerin siyasetle uğraşma eğilimi irdelenmiştir. 27 Mayıs'tan sonra, askeri idare tarafından yeniden kurulmasına izin verilen siyasi partilerin Türkiye'nin demokrasi mücadelesindeki yerleri üzerinde durulmuştur. Demokrasinin en önemli unsurlarından birisi olan seçimlerin, demokratik usuller çerçevesinde gerçekleştirilip gerçekleştirilemediği incelenmiştir. Türk demokrasi tarihinin önemli bir kesitini oluşturan bu dönem, öğrenci olaylarının ve işçi eylemlerinin oldukça fazla olduğu bir dönemdir. Bu dönem aynı zamanda, yabancı ideolojilerin ülkeye en fazla girdiği dönem olarak değerlendirilebilir. Türk toplumunda ve özellikle de üniversite gençliğinde sola ve sağa ait ideolojik mücadele, zamanla kavgalara ve çatışmalara dönüşmüştür. 1970 dönemecinde Türkiye, banka soygunları, adam kaçırma olayları ve patlatılan bombalarla karşı karşıya kalmıştır. Bütün bu olaylar, 27 Mayıs 1960 Darbesi ile kesintiye uğrayan Türk demokrasisinin 12 Mart Muhtırası ile bir kez daha kesintiye uğramasına neden olmuştur. Sonuç olarak Türkiye, 1960'lı yıllarda etkisini bugün dahi gösteren sancılı yıllar yaşamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the political and social developments of Turkey happened between 27th May 1960 and 12th March 1971 has been analyzed. Together with the aim of contributing to Turkish political life, this period in which quite a lot incident in respect of Turkish domestic policy has been determined as research subject. Our study consists of five main chapters and conclusion part. It has been aimed to evaluate the development of Turkish democracy, which was interrupted with the military coup dated 27th May 1960, together with activities of political parties and governments as well as military and civil relations. In this period, revolutionist organizations in Turkish Military Forces and coup d'état attempts were evaluated; Soldiers' tendency to engage in politics was scrutinised. In addition, permission of military government to re-establish political parties after 27th May and position of these political parties on Turkey's fight for democracy were elaborated. It has been analyzed whether or not were the elections, which are the most important elements of democracy, held within the framework of democratic methods. This period constituting an important section of Turkish democracy history is the period where the student incidents and worker protests were at peak. At the same time this period can be considered as the highest time of foreign ideologies' entrance into country. The ideological fight between left and right wings has turned to quarrels and clashes in time in Turkish community especially in university youth. On the turning on 1970, Turkey had come face to face with bank robberies, abductions and detonated bombs. All these incidents caused in another interruption of Turkish democracy by 12th March Memorandum. As a result, Turkey had come through pained years in 1960s showing its effects even today.