Nijer Evlilik ve Boşanma Kanunu ile İslam Aile Kukuku'nun mukayesesi
A compari̇son Between Family Laws of Ni̇ger and İslamic Law
- Tez No: 447873
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Aile, Nijer kanunu, İslamic Law, Family, Niger Laws
- Yıl: 2015
- Dil: Arapça
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Müsüman aileye İslam şeriatı tarafından büyük ihtimam verildi.Rahmet ve sevgiye dayalı aile oluşturmaya İslam büyük önem verdi..Allahü teala buyurdu ki : (Ve onun Ayetlerinden olarak sizin için nefislerinizden zevceler yaratmıştır ki onunla sukun bulasınız ve sizin aranızda sevgi ve rahmet kıldı .Muhakkak ki bunda düşünen bir kavim için mutlaka ayetler vardır.) İslam koca seçimi için kaideler koyduğu gibi karı seçimi için de kaideler koydu.Yine karı ve koca için ikisi için de kurallar koydu.Aile bu ihtimamı hak ediyor.Aile, İslam toplumunda temel taşı teşkil eder.Aileyi korumak İslam toplumun gerekli unsurlarını korumak sayılır.İslamın aileye verdiği önem evliliği desteklemesi ile kendini gösterir.Nişanın ve evliliğin nasıl olacağı ,hatta karı kocanın boşandıktan sonra bile.İslam karı koca haklarına ihtimam gösterdi.Bunun için İslam alimleri ahvali şahsiye hakkında görüşlerini bildirmişlerdir.Nijer ahvaluşşahsiyye kanunlarını incelediğimizde bütün aile meselelerini kapsayıcı biçimde buldum lakin tafsilat ve şerh bakımından yoksun.Ahvalüşşahsiyyenin yeri ve önemi büyük olduğu için bu konuda yazı yazmama muvaffak kılması için Allaha dua ettim.Yazılmasında ilmi ve selim araştırma metodları ile uygun düşecek şekilde yol tuttum.Nijer kanunları ahvaluşşahsiyye kanunlarına uygun,konu hakkındaki kanun hükümlerine ve konunun gerektirdiği en kuvvetli delile uygun olarak , her mezhebin görüşünü asıl kitaplarından delilleri ile belirtip konuyu yorumlayıp uygun olan görüşü belirtim. Aile ilişkilsi gerçek kişi dediğmiz insanlar için daha doğdukları anda başlayan bir ilişkidir.Doğan çocuk, ister bir evlilik içi birleşmeden ister evli olmayan bir kadınla erkeğin birleşmesinden doğmuş olsun, bunun gerek anası, gerek babası ile hukukı ilişkisi söz konusu olur.
Özet (Çeviri)
Family in Islam, is located at the beginning of the values to be protected. Therefore, Islam has given importance to the protection of the family and has some provisions to the family be managed well. Accordingly, wife and husband who are settle down matrimonial home. It also the marriage contract what lets the matrimonial home. Marriage contract, loads certain rights and responsibilities to wife and husband so ensures to this togetherness be continued. When are neglected these rights and responsibilities, by husband and wife causes problems in the family life. One of the problems of family disputes between husband and wife. In our article we will discuss the suggested solutions to this disputes. I man the family of Islamic Sharia by the great care .Rahmet and love based on family creation Islam attaches great importance ..Allah they gave orders to the Almighty said: (And have created the wife of your yummy to you as one of his verses on him you find the suk between you and who reflect the .certainly made love and mercy There are certainly signs for a people.) as the base for the profit of selection as he put on base for the Muslim husband choose the rules for them to koydu.y the husband and wife koydu.ail to the attention of the right ediyor.Ailelerin to protect cornerstone constitute eder.aile in Islamic society with the support of the marriage the importance given to the family of my sayılır.isla preserving the essential elements of the Muslim community itself gösterir.niş the marriage and how it would be, and even his wife bile.isla my wife Islamic scholars circumstances of her husband's rights to care gösterdi.b after divorcing her husband reported their views on the personal.I found Niger ahvaluşşahsiyy we examine the laws of all family matters inclusive manner yet not in terms of details and commentary. As Ahvalüşşahsiyy the importance of writing to be large to enable it to succeed in this regard, I prayed to God. Writing in the scientific and benign tuttum.nij way so as to conform with the research methods of law in accordance with the ahvaluşşahsiyy the law, according to the strongest evidence required to the legal provisions on the subject and the subject, specify the subject of the views of all denominations with evidence from the original book to interpret the specification view appropriate.